Assange: Nema dokaza o ruskom hakiranju

"Taj je izvještaj politički napad na Donalda Trumpa i cilj mu je osporiti izbor novog američkog predsjednika", rekao je Assange (AP)

“Izvještaj CIA-e o ruskoj intervenciji u američke izbore politički je motiviran i ne sadrži nikakve dokaze”, ocijenio je u ponedjeljak Julian Assange tokom online konferencije za novinare.

CIA u izvještaju navodi da je utvrdila da su osobe povezane s Moskvom dostavile WikiLeaksu hakirane adrese e-pošte bivšeg direktora kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton Johna Podeste i Demokratske stranke.

“To nije izvještaj obavještajnih službi, to je dosta neugodno za reputaciju američkih obavještajnih službi. To je saopćenje za štampu i jasno je napravljeno da bi imalo politički učinak”, rekao je utemeljitelj WikiLeaksa u direktnom obraćanju posredstvom Periscopea, Twitterove videousluge.

Assange odbija otkriti izvore

“Taj je izvještaj politički napad na Donalda Trumpa i cilj mu je osporiti izbor novog američkog predsjednika”, rekao je.

“Nigdje u izvještaju ne postoji nikakav dokaz”, dodao je i ponovo odbio otkriti izvore koji su te e-mailove predali WikiLeaksu.

“Izvori WikiLeaksa nisu članovi nijedne vlade i nisu iz ruske vlade”, ponovio je.

Novi američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da ne vjeruje u tvrdnje da mu je Rusija pokušala pomoći na predsjedničkim izborima 8. novembra.

Izvor: Agencije