Assange: Ekvador mi želi ukinuti azil

Assange se javio putem videa iz ambasade tokom prvog saslušanja tužbe u Quitu koju je pokrenuo njegov pravni tim protiv ekvadorskih vlasti zbog novih uvjeta azila (AP)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je rekao u ponedjeljak kako mu Ekvador želi ukinuti azil u londonskoj ambasadi te ga izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, navodeći kao dokaze nove uvjete njegova azila koje mu je ta država nametnula.

Assange se javio putem videa iz ambasade tokom prvog saslušanja tužbe u Quitu koju je pokrenuo njegov pravni tim protiv ekvadorskih vlasti zbog novih uvjeta azila prema kojima se od njega traži da plati zdravstvene račune i telefonske razgovore i čisti iza svoje mačke.

Tokom saslušanja, Assange je izjavio kako su nova pravila dokaz da ga Ekvador nastoji istjerati iz države te da mu je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno već odlučio ukinuti azil, ali da to još uvijek nije službeno naredio.

Njegovi navodi su nagnali glavnog državnog tužitelja Iniga Salvadora da ga prekine i upozori da ne iznosi političke stavove tokom sudskog postupka.

Sudski službenici su rekli novinarima da ne snimaju izjave tokom saslušanja.

Frustracije zbog optužnice

Salvador nije direktno odgovorio na Assangeove navode, ali je rekao medijima još prošle sedmice da Assange može ostati u ambasadi sve dok poštuje nova pravila. Također je rekao kako je Velika Britanija u avgustu osigurala da se Assange ne izručuje u slučaju da napusti ambasadu u kojoj živi još od 2012. godine.

Assange je zatražio zaštitu u londonskoj ambasadi Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja. U međuvremenu je slučaj odbačen ali prijatelji i pristalice kažu kako Assange sada strahuje da bi mogao biti uhapšen i na kraju izručen SAD-u ako izađe iz ambasade.

WikiLeaks, koji je objavio američke diplomatske i vojne tajne kada ga je vodio Assange, suočen je s istragom Američke velike porote.

Ministar vanjskih poslova Jose Valencia je rekao za Reuters prošle sedmice da se Ekvador više neće uplitati u korist Assangea dodajući da su vlasti „frustrirane“ njegovom odlukom za podizanjem optužnice.

Izvor: Agencije