Assange bi mogao završiti u najozloglašenijem zatvoru SAD-a

Advokati kažu da Julian Assange pati od širokog spektra mentalnih problema, uključujući sklonost ka samoubistvu (EPA)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange vjerovatno će biti poslan u savezni zatvor Supermax u Coloradu ako bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama i osuđen za špijunažu, izjavila je pred britanskim sudom bivša upravnica Kazneno-popravnog centra Metropoliten u New Yorku Maureen Baird.

Svjedočeći na sudu koji odlučuje o Assangeovom izručenju SAD-u, rekla je da bi on morao “umrijeti” da bi izašao iz vjerovatno najozloglašenijeg zatvora u SAD-u, prenosi Beta.

Američki tužioci podigli su optužnice protiv 49-godišnjeg Australca u 18 tačaka, zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata, za koje je zapriječena maksimalna kazna od 175 godina zatvora.

U junu je Ministarstvo pravde SAD-a proširilo optužnicu protiv Assangea, u kojoj je navedeno da je bio u zavjeri s pripadnicima hakerske grupe i da je nastojao regrutirati druge hakere koji bi njegovom WikiLeaksu dostavljali povjerljive informacije.

‘Gušenje slobode medija’

Assangeovi advokati kažu da su američke optužbe politički motivirane i da predstavljaju zloupotrebu moći, koja će ugušiti slobodu medija.

Tvrde da Assange kao novinar ima pravo na zaštitu na osnovu Prvog amandmana američkog Ustava te kažu da su objavljeni dokumenti razotkrili američku vojnu nepravdu.

Među dokumentima koje je objavio WikiLeaks bio je i video snimak napada helikoptera Apache američkih snaga iz 2007. godine u Bagdadu, u kojem je ubijeno 11 ljudi, uključujući dva novinara Reutersa.

Advokati su naveli da Assange pati od širokog spektra mentalnih problema, uključujući sklonost ka samoubistvu, što bi teški zatvorski uvjeti u SAD-u dodatno pogoršali.

Baird je rekla da će se Assange vjerovatno suočiti s najtežim zatvorskim uvjetima koje SAD može nametnuti, uvjetima koji mogu dovesti do niza mentalnih problema, uključujući anksioznost i paranoju.

“Iz svog iskustva, od skoro tri desetljeća rada u saveznim zatvorima, složila bih se da dugotrajna izolacija može imati teške negativne efekte na mentalno zdravlje zatvorenika”, kazala je ona.

Cijeli dan zatvoreni u ćeliji

Rekla je da će Assange vjerovatno biti držan pod posebnim administrativnim mjerama ako bude izručen SAD-u, kako u istražnom pritvoru, tako i poslije osuđujuće presude, zbog zabrinutosti američke vlade za nacionalnu sigurnost.

Prema ovim mjerama, koje su diskreciono pravo američkog državnog tužioca i koje su korištene za osuđene teroriste, zatvorenici gotovo cijeli dan provode zatvoreni u ćelijama, bez kontakta s drugim zatvorenicima i s vanjskim svijetom.

S obzirom da će najvjerovatnije biti zahtijevane posebne administrativne mjere, Baird je kazala da će on vjerovatno završiti u Kazneno popravnom zavodu (ADX) u Coloradu, “osim ako se ne dogode velike promjene u njegovom medicinskom statusu”.

Pozivajući se na primjer za terorizam osuđenog Mustafe Kamela Mustafe, Baird je rekla da bi Assange morao “skoro umrijeti” da bi bio prebačen u drugu ustanovu.

Mustafa, koji je poznat i kao Abu Hamza, a nekada je bio imam u džamiji u Londonu, izručen je iz Velike Britanije u SAD 2012. godine.

Saslušanje završava ove sedmice

Amputirane su mu obje ruke i slijep je na jedno oko.

Posebne administrativne mjere su mu nametnute ubrzo poslije izručenja, a on je posljednjih pet godina smješten u posebnu sigurnu jedinicu (ADX).

Assangeovo saslušanje o izručenju, koje je odložila pandemija korona virusa, trebalo bi biti završeno ove sedmice.

Supermax se smatra najsigurnijom američkom kaznenom ustanovom, gdje su smješteni neki od najozloglašenijih kriminalaca u zemlji.

U ovom zatvoru kaznu služi meksički narko bos Joaqin El Chapo Guzman, Zacarias Moussaoui, pripadnik Al-Kaide koji je pomogao da se isplaniraju napadi od 11. septembra 2001. godine, Ramzi Yousef, odgovoran za bombaški napad na Svjetski trgovinski centar 1993. godine.

Izvor: Agencije