Assadovi regruti pljačkaju i otimaju ljude

Bab Sharqi i Bab Touma, četvrti Damaska u kojima se dešavaju brojni sigurnosni incidenti (Al Jazeera)

Piše: Sulafa Jabour, Damask

Ljudske žrtve i razaranje nisu jedino što za sobom ostavlja rat u Siriji koji traje već godinama, jer je sve veći broj otmica i krađa na teritorijama pod kontrolom sirijskog režima, prije svega u Damasku, gdje sigurnosna situacija nije baš najbolja u posljednje vrijeme.

Vijesti o zločinima sa kojima se suočavaju stanovnici Damaska nisu ništa novo, međutim, građani se posljednjih mjeseci žale da su u ovakve događaje umiješani regruti Vladinih snaga i njihove rezervne formacije. 

‘Mufid’, jedan od stanovnika Damaska, priča da su ga trojica mladića zaustavila u sporednoj ulici u četvrti Ruken Al-Din, na sjeveru glavnog grada, tvrdeći da su pripadnici snaga sigurnosti koji žele izvršiti pretres njegovog vozila. Legitimacije koje su pokazali upućivale su na to da su regruti ‘Ba'ath brigade’, kaže on.      

Pošto je znao da su se slični slučajevi dogodili njegovim rođacima i prijateljima u proteklim sedmicama, posumnjao je da se radi o lažnoj barikadi i da je riječ o prevari kako bi mu ukrali automobil ili opljačkali novac. Nije odgovorio na zahtjev trojice vojnika te je pritisnuo gas i pobjegao.

Mufid smatra da legitimacije koje su mu pokazali mladići nisu bile lažne, a to da ga nisu pratili kada im je pobjegao, kao i činjenica da nisu smjeli izaći na glavne ulice, samo dokazuje njihovu namjeru da ga opljačkaju, a ne da izvrše pretres.  

Ovakvi slučajevi ne dešavaju se samo na rubovima glavnog grada, već i u četvrtima u samom centru, poput Al-Baramikah, Al-Mazra'a i Al-Tijarah, u kojima skoro svakodnevno dolazi do sličnih incidenta.

Korupcija

Aktivistica Farah iz Damaska kaže da su mnogi zatvorenici, koji su izašli na slobodu tokom proteklih mjeseci, izjavili kako su zatvori sigurnosnih snaga puni boraca sirijskog režima i njihovih regruta koji su počinili različita krivična djela i zločine.

Dodaje da zbog širenja korupcije i odsustva vladavine prava „i, što je još važnije, nedostatka motivacije za borbu na različitim frontovima, stotine regruta Vladinih snaga bježe od vojne službe i vraćaju se u gradove koji su pod kontrolom sirijskog režima gdje čine različite vrste krivičnih djela, poput krađa, obijanja stanova i kuća, pljačkanja, pa čak i silovanja.“  

Nadležnim organima ne treba mnogo da uđu u trag ovim prijestupnicima, ali tu počinje „najveća katastrofa“, kako ona to opisuje.

Farah objašnjava da sirijski režim, zbog velike potrebe koju ima za borcima, s obzirom na velike ljudske gubitke u svojim redovima tokom posljednjih godina, više nije u stanju da se odrekne ovih boraca, pa makar oni bili zločinci i dezerteri. Uprkos svemu tome, režim je primoran da ih vrati u različite formacije poput „regularne vojske, civilne zaštite i Ba'ath brigade, umjesto da ih kazni i preda nadležnim sudovima kako bi dobili odgovarajuće kazne.“

Pojašnjava da osobe koje se terete za ove zločine provode po nekoliko dana u različitim ispostavama snaga sigurnosti, prije svega vojne sigurnosti, nakon čega se ponovo vraćaju u svoje vojne redove te pridružuju svojim kolegama u borbi. Onda opet dezertiraju i čine krivična djela, i sve tako u krug.

Ova aktivistica iz Damaska naglašava da će ovakva situacija doprinijeti tome da se ulice Damaska pretvore u leglo kriminalaca koji znaju da je boravak u zatvoru od nekoliko dana najveća kazna koja ih čeka, nakon čega će ponovo biti pušteni na slobodu jer su potrebni sirijskom režimu. 

Na kraju je dodala da „nakon svega onoga kroz šta prolazi Damask i drugi gradovi širom zemlje i ne čudi da je Sirija na pretposljednjem mjestu na listi najnesretnijih zemalja na svijetu.“

Izvor: Al Jazeera