Assadove snage nastavile bombardiranje Idliba, žrtve ponovo civili

Sirija, Idlib, Spasilac, Dječak
Spasilačke ekipe pretražuju ruševine i strahuju da bi broj stradalih mogao rasti (Anadolija)

Najmanje šestero civila je ubijeno, a 12 ranjeno u zračnim napadima koje su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele na području deeskalacijske zone u Idlibu.

Režimske snage i njima lojalne iranske skupine od nedjelje ujutro izvode napade na sela u distriktu Khan Shaykhun, u provinciji Idlib, te distriktu Latamne, u provinciji Hamma, koje zajedno čine deeskalacijsku zonu na sjeveroistoku Sirije, prenosi Anadolija.

Lokalna civilna zaštita Bijele kacige priopćila je da je, prema prvim informacijama, u napadima ubijeno najmanje šestero, a ranjeno 12 civila.

Spasilačke ekipe pretražuju ruševine i strahuju da bi broj stradalih mogao rasti.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske oporbe, živi približno četiri milijuna stanovnika i interno raseljenih, koji su meta stalnih režimskih napada.

U tri dana ubijeno 25 civila

U napadima u protekla tri dana ubijeno je najmanje 25 civila.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju 17. rujna 2018. godine postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, oporbene snage su u listopadu povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile topničke i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite priopćili su kako je u napadima režimskih snaga u protekla dva mjeseca ubijeno blizu 500 civila.

Od rujna prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola milijuna ljudi.

Izvor: Agencije