Assadova posjeta Teheranu razlog Zarifove ostavke

Predsjednik Hassan Rouhani odbio je Zarifovu ostavku prošle srijede (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nije bio obaviješten o dolasku sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada u Teheran prošlog tjedna i to je razlog zbog kojeg je podnio ostavku, objavila je iranska agencija ISNA.

Ta se novinska agencija poziva na glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Bahrama Qassemija kao izvora svojeg izvješća.

Predsjednik Hassan Rouhani odbio je Zarifovu ostavku prošle srijede, podupirući svog umjerenog saveznika, koji je dugo bio na meti tvrdolinijaša u frakcijskim borbama u vezi s nuklearnim sporazumom iz 2015. sa Zapadom.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacije ni na kojoj razini (o putu) i taj nedostatak informacija potrajao je sve do kraja boravka”, rekao je Qassemi.

Vratio se na posao

“Jedan od razloga ostavke bio je nedostatak koordinacije s Ministarstvom vanjskih poslova. I kao što je prije objavljeno, ostavka časnog ministra nije privatna i pojedinačna stvar nego je cilj i nakana toga pozitivan napor da se Ministarstvo vanjskih poslova i diplomatski sustav zemlje vrate na svoje mjesto”, dodao je.

U međuvremenu se Zarif vratio na posao.

Zarif je igrao ključnu ulogu u postizanju dogovora pod kojim je Iran pristao na ograničenja u nuklearnom programu, zbog kojih su zauzvrat uklonjene financijske sankcije, ali se našao na udaru protuzapadnjačkih krugova u Iranu nakon što se SAD povukao iz sporazuma prošlog svibnja te ponovno nametnuo sankcije.

Izvor: Agencije