Assad: Zračni udari donijeli korist ISIL-u

Bashar al-Assad tvrdi da je ISIL proširio utjecaj u Iraku i Libiji (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je kako se teritorija Islamske države Irak i Levant proširila od početka američkih zračnih udara.

Za američku TV stanicu CBS naglasio je kako “zračni udari donose lokalnu korist, ali u cjelini ISIL se proširio od kako su počeli napadi”.

Američko-arapska koaliciji je izvela više od 800 napada na položaje te grupe, no najnovije karte pokazuju da se njegova teritorija samo u Siriji gotovo udvostručila te se širi i u Iraku i Libiji.

“Prema posljednjim procjenama, ISIL privlači blizu 1.000 novih članova mjesečno u Siriji”, istaknuo je sirijski predsjednik.

Assad se još jednom osvrnuo na nedavnu izjavu američkog državnog sekretara Johna Kerryja, koji je poručio kako će SAD morati stupiti u pregovore s Assadom kako bi došlo do političke promjene.

“Napustit ću kormilo zemlje kada ne budem imao podršku naroda”, poručio je sirijski predsjednik, dodavši: “Ja se ne bavim nagađanjima, ja osjećam i znam da je narod uz mene.”

Leci protiv ISIL-a 

Američki avioni F-15 izbacili su iznad sirijskog grada Raqqaha 60.000 letaka s crtežom na kojem su borci ISIL-a prikazani kao ravnodušne ubice, što je još jedan vid borbe SAD-a protiv propagande te organizacije na društvenim mrežama, objavio je list Guardian.

Na crtežu su prikazani užasnuti Sirijci koji stoje u redu kao regruti ISIL-a.

Njih na kraju dočekuju maskirani borci, koji ih ubacuju u mašinu za mljevenje mesa, na kojoj na arapskom piše “Ured za regrutaciju Islamske države”.

Prema navodima britanskog lista, leci su bačeni 16. marta iznad Raqqaha, koji su borci ISIL-a proglasili svojom prijestolnicom.

Guardian dodaje da se očekuje da će u roku mjesec dana biti pokrenut dugo najavljivani program Pentagona koji podrazumijeva obučavanje umjerenih sirijskih boraca za borbu protiv ISIL-a.

Taj program će, kako se navodi, voditi veteran specijalnih operacija, general-major Michael Nagata, a učestvovat će oko 1.500 regruta.

Izvor: Agencije