Assad: Strah Evropljana licemjeran

'Kako se možete bojati tih nekoliko miliona, koji su većinom umjereni' (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je da je strah evropskih naroda da će im Turska poslati izbjeglice licemjeran, i optužio EU da nastavlja da sponzoriše terorizam u Siriji.

Sirijski lider tvrdi da bi najveća briga Evropske unije trebalo da budu stotine hiljada boraca sa kojima je, optužio je Assad, EU u savezu, a ne, kako je rekao, izbeglice iz Sirije koje turski predsjednik Recep Tayyip Edogan prijeti da će pustiti.

„Kako se možete bojati tih nekoliko miliona, koji su većinom umjereni i među kojima je malo terorista, dok direktno podržavate na desetine, možda i stotine hiljada terorista u Siriji i ne bojite se da će se oni vratiti u vaše zemlje?“, rekao je Assad u intervjuu za rusku TV RT, prenosi Tanjug.

Odnos EU-a i Erdogana: Mrze ga, ali ga žele

Assad je u intervjuu za RT naveo da bi među onima koji su pobjegli iz ratom zahvaćene Sirije moglo biti ekstremista, ali da većina izbjeglica ne predstavljaju prijetnju za razliku „od ojačanih ekstremista koji mogu okrenuti protiv svojih pokrovitelja“.

Odnos EU-a i Turske, Assad je ocijenio kao odnos ljubav-mržnja. Napomenuo je da iako EU „mrzi“ turskog lidera, evropske zemlje ne mogu ništa osim da poslušaju šta ima kaže.

„Zapravo, odnos između Erdogana i EU je kompleksan: mrze ga, ali ga žele“, rekao je Assad.

Izvor: Agencije