Assad: Sirija će odgovoriti Turskoj svim legitimnim sredstvima

Turska vojska i sirijski saveznici napredovali su u Ras al-Aynu nakon što su preuzeli kontrolu nad gotovo polovinom tog mjesta (EPA)

Sirija će odgovoriti na tursku agresiju na bilo kojem dijelu svoje teritorije “svim legitimnim sredstvima”, izjavio je danas predsjednik te države Bashar al-Assad, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Rekao je to za sirijske medije nakon što su Damask i Sirijske demokratske snage, predvođene Kurdima, postigle sporazum o odbrani od napada Turske.

Prošle sedmice Turska je pokrenula operacije na sjeveroistoku Sirije uz obrazloženje da su usmjerene na uporišta Kurda, koje smatra teroristima i prijetnjom svojoj sigurnosti.

U međuvremenu, kurdske vlasti na sjeveroistoku Sirije tražile su u četvrtak uspostavu “humanitarnog koridora” za evakuaciju civila i ranjenih iz grada Ras al-Ayna, koji okružuju turske snage i pokušavaju ga preuzeti od kurdskih snaga, prenijela je Hina.

U bombardiranju je oštećena bolnica u tom gradu blizu turske granice, navele su kurdske snage i Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). 

“Medicinsko osoblje je u bolnici u okruženju”, naveo je SOHR.

U četvrtak su turska vojska i sirijski saveznici napredovali u Ras al-Aynu nakon što su preuzeli kontrolu nad gotovo polovinom tog mjesta u ofanzivi pokrenutoj 9. oktobra protiv kurdske milicije YPG, navodi SOHR.

Akar poriče upotrebu hemijskog oružja

Brojni civili u okruženju su u gradu, izvijestila je u saopćenju poluautonomna kurdska uprava i dodala da su medicinski konvoji sistemski bombardirani.

Kurdska vlada traži intervenciju međunarodne zajednice kako bi se otvorio humanitarni koridor za evakuaciju civila i ranjenika.

Poziv je upućen međunarodnoj koaliciji koju vodi Washington, partner kurdskih snaga u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali i Rusije, saveznice Assadovog režima.

U turskoj ofanzivi od 9. oktobra poginula su najmanje 72 civila i 203 borca SDF-a, prema posljednjim podacima SOHR-a.

Turska je objavila da je šest turskih vojnika poginulo u Siriji i da je 20 civila ubijeno u pograničnim gradovima u pucnjavi kurdskih boraca.

Kurdske vlasti u Siriji optužile su Tursku za korištenje nekonvencionalnog oružja, poput napalma na sjeveru Sirije, dok Ankara poriče bilo kakvo korištenje hemijskog oružja.

Te optužbe upućene na račun turskih snaga agencija AFP nije mogla provjeriti kod nezavisnih izvora.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar porekao je upotrebu hemijskog oružja.

Izvor: Agencije