Assad se obraća Siriji ‘o domaćim temama’

Sirijska opozicija tvrdi da je misija Arapske lige jedino uspjela pružiti vladi više vremena (Reuters)

Sirijska opozicija je u ponedjeljak kritizirala izvještaj arapskih promatrača o njihovoj misiji u Siriji, ocijenivši ga “korakom unatrag u naporima Arapske lige” (AL) nakon desetomjesečnog prolijevanja krvi, a “domaćim temama” bit će posvećen i govor koji predsjednik Bashar al-Assad treba održati u utorak, izvijestila je službena agencija Sana.

Dok nasilje u zemlji ne jenjava, a pritisak izvana se pojačava, Assad će održati e u utorak nešto prije podneva govor koji će posvetiti “domaćim temama” i događajima u regiji, dodaje Sana.

Glavna opoziciona grupa, Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), saopćila je da je “izvještaj o radu promatrača korak unatrag u naporima AL-a i ne odražava stanje koje su promatrači zatekli na terenu”, dan pošto je u Kairu arapska ministarska komisija za Siriju proučila njihov izvještaj.

SNC je pozvao da se to pitanje postavi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i da se “uspostave zone sigurnosti i zabrane leta” radi zaštite civila.

Erdogan upozorava na eskalaciju sukoba


Erdogan zabrinut stanje u Siriji [AFP]

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u ponedjeljak da bi u Siriji mogao izbiti građanski rat jer se ondje vlast već deset mjeseci nasilno obračunava s demonstrantima.

“Stanje u Siriji razvija se u smjeru izbijanja vjerskog, frakcijskog, rasnog i građanskog rata. To mora biti zaustavljeno. Građanski rat u Siriji bio bi i prijetnja nama (Turskoj)”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Erdogan je već javno pozvao Assada da odstupi.

Turska sa Sirijom dijeli granicu dugu oko 910 kilometara, a France Presse piše kako je odnedavna pojačala kritiku Assadovog režima.

Erdogan je već javno pozvao Assada da odstupi.

“Siriju vodi administracija koja bez milosti ubija vlastite građane. Niko od nas ne smije očekivati da aplaudiramo (…) autokratskim režimima”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije