Assad šalje hiljade vojnika u Halep

Halep je podijeljen između Vladinih snaga i pobunjenika od ljeta 2012. godine (EPA)

Sirijska vlada poslala je hiljade vojnika u Halep, u sklopu priprema na kontraofanzivu na pobunjenike, saopćila je posmatračka grupa.

Libanski šiitski pokret Hezbollah i Vlada Sirije mobilizirali su više od 3.000 boraca kao pripremu za protivnapad kako bi povratili ključne tačke koje su izgubili u protekla dva dana, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

“Stotine opozicionih boraca također su stigle u Halep iz [susjedne] provincije Idlib”, kazao je šef Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Borci Hezbollaha u sukobu podržavaju režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Zračni udari

Sirijska državna agencija SANA javlja da Vlada planira izvođenje “intenzivnih udara” na “terorističke pokrete” južno od Halepa.

Pobunjenici su se u subotu probili kroz Vladine položaje na jugu Halepa i spojili se s borcima u istočnom dijelu grada pod kontrolom pobunjeni

Brita Hagi Hassan, predsjednica halepskog lokalnog vijeća koje predstavlja opoziciju, napisala je na Facebooku kako su “pobunjenici spremni na sve mogućnosti”, prenosi Hina.


Borci Hezbollaha su na strani Assada u Siriji [EPA – Arhiva]

Sastanak UN-a

U međuvremenu, Vijeće sigurnosti UN-a saopćilo je kako ne smije dozvoliti da civili sa obje strane podijeljenog sirijskog grada Halepa ostanu bez humanitarne pomoći, nakon što je Rusija optužila Washington da politizira to pitanje.

SAD, Britanija, Francuska, Novi Zeland i Ukrajina organizirali su neformalni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Halepu.

Okupljenima su se obratili jedan aktivista “bijelih šljemova” te dvojica ljekara iz sirijsko-američkog medicinskog društva koji su se nedavno vratili iz Halepa.

Pozivajući se na podatke UN-a, američka ambasadorica pri svjetskoj organizaciji Samantha Power je kazala da su sirijske vladine snage odgovorne za gotovo 80 posto oblasti u Siriji.

Halep je podijeljen između Vladinih snaga i pobunjenika od ljeta 2012. godine.

“Ponovo pozivamo Rusiju da iskoristi utjecaj i izvrši pritisak na režim da jednom zauvijek okonča opsade širom Sirije”, rekla je Power.

Rusija optužuje Zapad

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Vladimir Safronkov je optužio SAD i njegove zapadne partnere da politiziraju to humanitarno pitanje i pozvao ih da “priznaju da glavni uzrok svih humanitarnih problema u Siriji nisu protivterorističke akcije legitimne Vlade Sirije”.

“Propaganda, emotivna retorika i neosnovane optužbe znače da ne možemo napredovati na polju političkog rješenja”, istakao je on.

Ranije je koalicija pobunjeničkih snaga u Siriji objavila je da je pokrenula borbu za “oslobođenje cijelog Halepa”.

“Objavljujemo da ćemo udvostručiti broj boraca za ovu narednu bitku. Nećemo se smiriti dok ne istaknemo osvajačku zastavu na tvrđavi Halepa”, navela je ta koalicija u kojoj učestvuje i Front al Nusra.

Izvor: Al Jazeera i agencije