Assad: Rusi neće potpuno napustiti Siriju

Assad i Putin razgovarali su o ruskoj namjeri da se povuče iz Sirije (AP)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da će Rusija smanjiti zračne snage, ali neće potpuno napustiti Siriju, javila je sirijska državna televizija.

Po njemu, Rusija će smanjiti svoje aktivnosti na razinu koja je “u skladu sa situacijom na terenu i nastavkom prekida neprijateljstava”, prenio je AP.

“Suradnja ruskih i sirijskih snaga je osigurala pobjede protiv terorizma i zemlji vratila sigurnost”, ocijenio je Assad.

Kremlj je, u međuvremenu, priopćio kako je Assad rekao ruskom lideru Vladimiru Putinu da je spreman za što hitniji početak političkog procesa u Siriji.

Putin i Assad su, u telefonskom razgovoru, izrazili nadu da će razgovori predstavnika vlade i oporbe u Ženevi izroditi konkretne rezultate, prenijeli su ruski mediji.

Istovremeno, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je ocijenio da mirovni pregovori o Siriji u Ženevi “nisu jednostavni”, jer ostaje za vidjeti hoće li sve strane sjesti za pregovarački stol, javile su RIA Novosti.

Ruski ciljevi ispunjeni

Putin je prethodno naložio da od sutra počne povlačenje većeg dijela ruskih snaga iz Sirije i poručio kako je zračna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

“Mislim da su zadaci postavljeni Ministarstvu obrane općenito ispunjeni. Zato zapovijedam da počne povlačenje većeg dijela naših vojnih snaga iz Sirije”, izjavio je Putin na sastanku s ministrom obrane Sergejom Šojguom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

Smatra da Rusija treba intenzivirati ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Rusija će zadržati centar za kontrolu leta na sirijskom teritoriju kako bi pratila provedbu primirja, priopćeno je iz Kremlja.

“I ruski vojnici koji ostanu u Siriji bit će angažirani na praćenju primirja, a tamošnje ruske baze će nastaviti da rade rutinski”, rekao je Putin.

Opozicija pozdravila rusku odluku, SAD neupućen

Sirijska oporba je pozdravila rusku najavu da će početi povlačiti svoje snage iz Sirije, naglasivši da će se ozbiljnim povlačenjem izvršiti pritisak na sirijske vlasti i sirijskim mirovnim pregovorima dati pozitivan poticaj.

“Bude li provedba povlačenja bila ozbiljna, to će pozitivno potaknuti mirovne pregovore”, rekao je Salem al-Maslat, glasnogovornik pobunjeničkoga Visokog pregovaračkog odbora.

“Ako je ovo ozbiljan korak, bit će značajan element pritiska na režim, jer ruska pomoć produžava opstanak režima. Rezultat toga bit će značajna promjena situacije”, rekao je Al-Maslat.

Američki dužnosnici rekli su kako im Moskva nije najavila Putinovu odluku i izrazili su iznenađenje tim neočekivanim potezom.

Dva neimenovana dužnosnika rekla su da zasad nema naznaka da ruska vojska priprema povlačenje iz Sirije.

Izvor: Agencije