Oglasi

Assad odobrio amnestiju za vojne dezertere

Amnestija se ne odnosi na 'kriminalce' i one koji su u bjekstvu, osim ako se predaju vlastima, najavila je sirijska Vlada.
Prema vojnom zakonu, dezerterima prijete godine zatvora ako napuste položaj i ne jave se u službu u propisanom rokuArhiva

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odobrio je amnestiju vojnim dezerterima u Siriji i izvan nje, javlja AP.

Sirijska Vlada najavila je amnestiju za muškarce koji su dezertirali iz vojske ili izbjegli služiti vojni rok te im odobrila nekoliko mjeseci da se prijave bez straha od kazne.

Prema dekretu koji su objavili državni mediji te zemlje, amnestija se ne odnosi na "kriminalce" i one koji su u bjekstvu, osim ako se predaju vlastima.

Dezerteri u Siriji imaju rok od četiri mjeseca da to učine, a oni u inostranstvu šest mjeseci.

Prema sirijskom vojnom zakonu, dezerterima prijete godine zatvora ako napuste položaj i ne jave se u službu u propisanom roku.

Mnogi na crnoj listi

Amnestija bi, navodi se, mogla dovesti do povećanja broja izbjeglih koji se vraćaju, jer među njima ima i onih koji se nisu smjeli vratiti, zato što se nalaze na "crnoj listi".

Humanitarne organizacije kažu da izbjeglice kao čest razlog odbijanja povratka u Siriju navode upravo strah od regrutiranja i potencijalne kazne za dezerterstvo.

Agencija napominje da je ovaj dekret uslijedio u vrijeme kada su Vladine snage uspjele u proteklih nekoliko godina preuzeti kontrolu nad velikim dijelom teritorija koje su zauzimali pobunjenici, kao što su južna Sirija i istočno predgrađe prijestolnice Damaska.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.