Assad: Izrael namjerno izazvao Siriju da obori ruski avion

Bashar al-Assad tvrdi da su se Damask i Moskva složili da obaranje aviona nije bilo slučajno (Ilustracija)

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad izjavio je da je Izrael djelovao namjerno tokom incidenta od 17. septembra kada su sirijske snage oborile ruski izviđački avion, čime su odgovorile na izraelski napad iznad sirijskog zračnog prostora.

On je u intervjuu omanskom dnevniku, koji je prenio Times of Izrael, rekao da su se Damask i Moskva složili da obaranje aviona nije bilo slučajno, prenio je Tanjug.

“Naše rukovodstvo je složno s Rusima i jasno je da je incident bio namjeran. Ruski mediji su transparentni i uspjeli su otkriti laži iz pojedinih tvrdnji”, kazao je Assad, prenosi Ynet.

Intervju je uslijedio nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u subotu da Izrael i Rusija moraju unaprijediti vojnu saradnju u Siriji.

Koristili ruski avion za štit

Putin je istakao značaj predstojećih konsultacija između odbrambenih eksperata iz dvije zemlje tokom razgovora koji je bio vođen na inicijativu Netanyahua, saopćio je Kremlj.

Odnosi između dvije zemlje su napeti od kako je Rusija isporučila Siriji odbrambeni sistem S-300 nakon obaranja ruskog aviona.

Rusija je okrivila Izrael za incident u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika, dok je Izrael nedvosmisleno negirao odgovornost.

Iako je Putin na početku rekao novinarima da je incident nastao kao “lanac tragičnih slučajnih okolnosti”, rusko Ministarstvo odbrane je kasnije saopćilo da je Izrael odgovoran, jer su izraelski avioni koristili ruski avion kao štit.

Izrael je odbacio te optužbe.

Izvor: Agencije