Assad: Inspektori bi mogli biti zaustavljeni

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je da bi neki naoružani napadači mogli da onemoguće inspektorima pristup hemijskom oružju na mjestima gdje se ono čuva.

“Znamo da ti teroristi primaju naređenja drugih zemalja i da ih one podstiču da djeluju kako bi se sirijska Vlada optužila da želi spriječiti sporazum”, rekao je Assad u intervjuu za kinesku državnu televiziju.

Na pitanje da li Sirija ima mnogo hemijskog oružja, Assad je rekao da Sirija decenijama proizvodi hemijsko oružje tako da je normalno da postoje velike količine takvog naoružanja u zemlji.

“Mi smo država u ratu, imamo teritorije koje su okupirane više od 40 godina, ali u svakom slučaju sirijska vojska je obučena da se bori koristeći konvencionalno naoružanje”, kazao je on.

Hemijsko oružje se, kako je naveo, čuva “u specijalnim uslovima kako bi se spriječilo da ih teroristi koriste za druge destruktivne snage koje bi mogle da dolaze iz drugih zemalja”.

Borba protiv ‘imaginarnog neprijatelja’

“Tako da nema razloga za zabrinutost. Hemijsko oružje u Siriji je na sigurnom mjestu i pod kontrolom sirijske vojske”, poručio je Assad.

Sirijski predsjednik je kritizirao Sjedinjene Američke Države, Francusku i Veliku Britaniju zbog podnošenja Nacrta rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, rekavši da se one bore protiv “imaginarnog neprijatelja”.

Na susretu u Ženevi, održanom od 12. do 14. septembra, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry dogovorili su se da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i uništi do sredine 2014. godine.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu da je Kina bila spremna da pošalje stručnjake da pomognu u u procesu uništavanja hemijskog oružja u Siriji, te ponovio da bi političko rješenje bilo jedini način za rješavanje sirijske krize.

Zapadne zemlje sumnjiče Assadov režim da je hemijskim oružjem usmrtio nekoliko stotina civila u Damasku u augustu, a Assad odbacuje te navode.

Inspektori UN-a zaključili su ranije ovog mjeseca da je u tom napadu korišteno hemijsko oružje, ali nisu imali mandat da istraže ko ga je koristio.

U međuvremenu, Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopćila je da je 80 ljudi izgubilo živote, uključujući sedmero djece, u oružanim napadima sirijske vojske na pobunjenike širom države.

Izvor: Al Jazeera i agencije