Assad i princ razgovarali prvi put od 2011.

UAE su nakon sedam godina prekinutih diplomatskih odnosa, ponovo otvorili u decembru 2018. godine svoju ambasadu u Damasku (Reuters)

Sirijski predsednik Bashar al-Assad i princ prijestolonasljednik Abu Dabija, Mohammed bin Zayed Al Nahyan razgovarali su o pandemiji korona virusa, prenijela je sirijska agencija Sana i dodala da je to prvi razgovor od početka rata u Siriji 2011. godine, piše Beta.

Pozivajući se na Assadov kabinet, Sana je prenijela da su predsjednik Sirije i Bin Zayed al Nahyan razgovarali o posljedicama korona virusa, i dodala da je princ prijestolonasljednik Abu Dabija prenio “podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sirijskom narodu tokom vanrednih okolnosti”.

Bin Zayed Al Nahyan na Twitteru je potvrdio da je razgovarao sa Assadom i dodao da su UAE spremni da pomognu sirijski narod.

Strah od ‘katastrofe’

UAE su nakon sedam godina prekinutih diplomatskih odnosa, ponovo otvorili u decembru 2018. godine svoju ambasadu u Damasku.

Arapski svijet je krajem 2011. godine opozvao svoje ambasadore iz Damaska u znak protesta zbog represije prodemokratskih demonstracija u Siriji. Kasnije su neke od tih arapskih zemalja podržale sirijsku opoziciju u egzilu kao i oružane pobunjenike.

Sirija, razorena u devetogodišnjem ratu, ima pet osoba zaraženih korona virusom.

Međunarodne humanitarne organizacije strahuju od “katastrofe” u slučaju širenja epidemije u toj zemlji.

Izvor: Agencije