Assad i aleviti – ko koga drži u šaci?

Assad se krije iza zajednice alevita kada se na njegov račun usmjere optužbe, kritike i bijes (Reuters)

Piše: Rafat al-Refai

Tokom proteklih godina, sirjska revolucija upoznala se sa različitim stavovima koji se izvoze kao stavovi alevitske populacije.

Uglavnom dolaze iz procurjelih informacija koje govore o tome da se ova sekta odriče režima Bashara al-Assada.

Među posljednjim su i navodi britanskog lista Daily Telegraph o postojanju tajnog dokumenta koji je procurio od lidera ove sekte, a u kojem prijete napuštanjem režima Basahara al-Assada.      

Spomenuti dokument proširio se po medijskim, političkim i istraživačkim krugovima, dok pojedini pretpostavljaju da su se pojavile pukotine u socijalnoj, sigurnosnoj i vojnoj strukturi sirijskog režima, s obzirom na to da alevitska sekta obrazuje tijelo koje pruža kolektivnu podršku ovom sistemu.    

Što se tiče opozicionara Arefa Dalilaha, pripadnika alevitske sekte koji je privođen prije revolucije zbog zahtijeva za reformama, on ne pridaje toliki značaj ovom dokumentu, negirajući postojanje vjerskih lidera koji imaju društvenu težinu unutar sekte. 

Međutim, Dalilah potvrđuje da postoji osnova za formiranje političkog, vjerskog i društvenog pokreta koji bi se suprotstavio sirijskom režimu, posebno među drevnim alevitskim plemenima koja su pretrpjela siromaštvo i marginaliziranje u vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Hafeza al-Assada.

Dodaje, međutim, kako ovom „pokretu“ nedostaju neophodni mehanizmi koji bi mu pomogli da se pojavi u javnosti.   

Odsustvo utjecaja

Nakon što je dokument objavljen početkom ovog mjeseca, Al Jazeera je pratila kakve su njegove posljedice na alevitsku javnost, i to putem medija, društvenih mreža i lokalnih izvora u tri najveće alevitske zajednice u Siriji, dok su rezultati potvrdili da dokument nije promoviran na način koji bi zavrijedio pažnju. 

Izbori bliski alevitskoj zajednici kazali su za Al Jazeeru kako daju prednost mišljenju da je dokument ispravan, i da je njegov autor alevitski klerik, s obzirom na to da otkriva detalje vezane za alevitsko vjerovanja koji se ranije nisu pojavljivali u javnosti.

Prema njima, nepridavanje značaja ovom dokumentu proističe iz toga da alevitski vjerski poglavari trenutno nemaju nikakav utjecaj na pripadnike svoje sekte. Čak i lokalni utjecaj varira od jedne regije do druge, dok je većina vjerskih lica pod utjecajem snaga sigurnosti.    

U skladu sa tim, izvori su izjavili da je ovaj dokument razmatran u veoma uskom krugu koji nije djelotvoran, ukoliko se uzme u obzir odsustvo bloka protuteže koji bi odražavao stav alevita u unutrašnjosti, kao i dominantan prizor identificiranja alevitske javnosti sa stavom sirijskog režima, naročito nakon što su stotine hiljada pripadnika alevitske sekte izgubili živote u borbama. 

Srozavanje autoriteta

Novinar Ibrahim al-Jubeyn, također, podržava ovo mišljenje, izjavivši za Al Jazeeru da je sirijski režim uništio vjersku strukturu sekte i ponizio njihove vjerske autoritete, te zabranio da se duhovno liderstvo nasljeđuje ili prenosi neformalnim putem. 

Al-Jubeyn kaže: „Ljudi nanose dvostruku nepravdu alevitima, prvo, kada ih posmatraju kao jedinstvenu zajednicu poput ostalih vjerskih manjina, i drugo, kada traže od njih da se uključe u revoluciju ili zahtijevaju da snose kolektivnu odgovornost.“    

Al-Jubeyn smatra da je režim Bashara al-Assada svjestan opasnosti koju ova sekta predstavlja za njega, kao zajednica čiju podršku uživa i koja je izvor njegovih najžešćih boraca.

Stoga je režim pobio njihove vođe u stranci, zatim ozbiljno kaznio pojedine alevitske porodice kao primjer drugima, poput porodice Al-Kanj.

Pojedine porodice su izabrale izolaciju, ostavši suzdržane po pitanju sukoba, ko što je porodica Al-Khayer, dok su se neki pojavili i u opoziciji, poput doktora Abdel Aziza al-Khaira.    

Sirijski novinar zaključuje da sirijski režim drži u šaci “ono što je ostalo“ od alevitske skupine, te da je Assad uspio, tokom pet proteklih godina, rasparčati alevitsku zajednicu, uplesti je u sukob protiv sirijskog naroda i sakriti se iza nje kada se na njegov račun usmjere optužbe, kritike i bijes.  

Izvor: Al Jazeera