Ashton: Nismo tražili od Srbije i Kosova da pređu crvenu liniju

Značajno je da dogovori budu primijenjeni, jer trebaju olakšati život običnih ljudi, poručila je Catherine Ashton (Tanja Vali? / Tanjug)

Bivša visoka predstavnica Europske unije Catherine Ashton, pod čijim je posredovanjem počeo dijalog Srbije i Kosova 2012. godine, izjavila je na da se “od strana nije tražilo da prelaze svoje crvene crte” i da je “cilj bio da predstavnike dviju strana pokušaju bar dovesti u istu sobu, za isti stol”.

“To je bila izuzetna stvar za njih”, prisjetila se ona početaka razgovora, navodeći da je i fotografija nakon postizanja prvog Briselskog sporazuma “sama po sebi slala jaku poruku”, prenosi Tanjug.

Ističe da od predstavnika dvije strane ni u jednom trenutku nije traženo da prelaze “crvene crte” koje su imali – od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu.

Govoreći o prvom Briselskom sporazumu i činjenici da je od tada prošlo šest godina, a da on nije primijenjen, Ashton je na Beogradskom bezbjednosnom forumu istaknula značaj toga da “dogovori budu primijenjeni, jer trebaju olakšati život običnih ljudi”.

‘U početku su bili nervozni’

“To je bio prvi sporazum i nikako nije bila ideja da bude i posljednji”, rekla je Ashton na panelu “Održiva rješenja za Zapadni Balkan”.

“Ljudima treba govoriti kakva će im biti budućnost, posebno mladima, govoriti im o tome da ova regija treba biti mjesto gdje će željeti nastaviti život, koji će se uklopiti u jednu širu, optimističniju sliku”, dodala je.

Upitana jesu li predstavnici Srbije i Kosova imali svijest o hitnosti rješavanja pitanja, odgovorila je kako “nema sumnje da su na razgovore došli s ozbiljnošću”.

“Sami su rekli da su nervozni, i to su i bili, ali počeli su pričati o praktičnim elementima – kako mogu ići naprijed da se olakša život ljudima”, rekla je Ashton.

Izvor: Agencije