Ashrawi: Izraelske akcije prijete da uvuku regiju u vjerski rat

'Izrael provodi neodgovornu i opasnu politiku u okupiranom Istočnom Jerusalemu', kaže Ashrawi (EPA)

“Izraelske akcije i politika u okupiranom Istočnom Jerusalemu destabiliziraju ionako nemirnu situaciju”, izjavila je Hanan Ashrawi, članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Ona je to rekla u reakciji na posljednje izraelske aktivnosti kod džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, posebno na zatvaranju Kapije milosti (Bab al-Rahmeh), što je postupak koji vrijeđa vjernike i uskraćuje im pristup svetom mjestu, te hapsi vjerske čelnike i mještane.

“Izrael provodi neodgovornu i opasnu politiku u okupiranom Istočnom Jerusalemu, koja ima za cilj izmijeniti historijski status quo u gradu i poduprijeti vjersku netrpeljivost”, navodi Ashrawi u izjavi za javnost, prenosi Fena.

Napadanje vjernika neoprostivo

Izjavila je da je “okruživanje džamije Al-Aqsa, zatvaranje Kapije milosti čeličnim lancima transformiranje objekta u zatvorenu vojnu zonu, a napadanje vjernika neoprostivo je”.

“Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je ova divljačka eskalacija potaknuta nezakonitom i nemoralnom politikom administracije Donalda Trumpa prema Jerusalemu i pravima Palestinaca, a posebno njenim opasnim povezivanjem vjerskog ekstremizma s politikom koja opravdava takvu praksu”, rekla je ona.

“U kombinaciji sa slijepom američkom ideološkom podrškom, akcije izraelske vlade protiv svetog objekta Al-Aqsa i palestinskih građana Jerusalema radikaliziraju situaciju, koja prijeti da uvuče regiju u vjerski rat”, navodi Ashrawi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije