Asghar Farhadi predsjednik žirija Takmičarskog programa na SFF-u

Asghar Farhadi je dobitnik 70 međunarodnih filmskih nagrada (EPA)

Jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice, dvostruki dobitnik Oscara Asghar Farhadi, iranski reditelj i scenarist, predsjedavat će žirijem Takmičarskog programa – igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 10. do 17. augusta.

Publika SFF-a će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati Farhadijev najnoviji film Everybody knows (2018), s Penelope Cruz i Javierom Bardemom, koji je otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.

Farhadi je rođen 1972. godine.

Ukupno 70 nagrada

Njegov prvi grani film Dancing in the dust (2002), za koji je napisao scenarij i režirao ga, osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. internacionalnom festivalu u Moskvi i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenarij i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu.

Godinu poslije nastaje Beautiful city (2003).

Film A Separation, kojeg snima 2010. godine, premijerno je prikazan u Berlinu, gdje je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, Srebrenog medvjeda za glumice i Srebrenog medvjeda za glumce.

Bio je to početak dugačke liste od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su Zlatni globus za najbolji strani film, Cesar za najbolji strani film i, konačno, Oscar za ajbolji film na stranom jeziku.

Farhadi se nakon toga s porodicom seli u Pariz, da bi počeo raditi na scenariju filma The Past, koji je bio jegov prvi film na stranom jeziku.

Film je prikazan 2013. godine na Cannes Film Festivalu.

Povratak u Iran

Osvojio je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu (Berenice Bejo) i bio nominiran za Zlatni globus i nagradu Cesar.

U Iran se Farhadi vraća 2015. godine, da snima film The Salesman, koji je nagrađen za scenarij i najboljeg glumca (Shahab Hosseini) na Cannes Film Festivalu (2016).

Za ovaj film Farhadi je osvojio drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Izvor: Agencije