Aronija – voće koje donosi zaradu

Aronija ili sibirska borovnica je voće koje donosi dobru zaradu. Cijena kilograma je i do 15 eura, a litra soka i dvostruko više.

Reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić posjetila je Markovac kod Čelinca, gdje se nalazi najveća plantaža tog voća u Bosni i Hercegovini.

Prije tri godine porodica Mihajlović odlučila je da tu počne plantažnu proizvodnju ovih sibirskih bobica.

„Na 7.000 sadnica imali smo u prosjeku dva kilograma ploda, koje smo već ubrali, uskladištili, pripremili za prodaju, pripremili za preradu“, kazao je Pero Mihajlović, vlasnik plantaže aronije.

Biljka je veoma otporna, a ekološki i organski uzgoj, kažu Mihajlovići, ne zahtjeva mnogo. Sadnica košta oko tri eura i potrebno je zemljište na višoj nadmorskoj visini.

Najskuplji dio proizvodnje je berba. Stručnjaci kažu da to najvećim dijelom utječe na cijenu proizvoda od aronije.

„Ovo je nova voćna vrsta i prodorom u većim količinama padat će cijena ove biljke. Međutim, njena ljekovita svojstva će uvijek zadržati, sa jednom višom cijenom u odnosu na druge voćne vrste“, objasnio prof. dr. Gavro Kremenović, naučni savjetnik za voćarstvo.

Ljekovitost aronije

Trenutno se sok aronije proizvodi uz dodatak drugih sokova, jer je plod veoma suh. U zavisnosti od primjese sokova drugih voćki košta od 10 do 30 eura po litri.

Sve više ljudi u prodavnicama zdrave hrane kupuje aroniju zbog njene ljekovitosti. Osim soka, u ponudi su čajevi, osušeni plodovi, džemovi i druge poslastice.

„Takođe, ima antikancerogeno djelovanje. Koristi se kod infekcija urinarnog trakta. Koristi se kod problema sa štitnom žlijezdom, kod problema sa crijevima. Ima baš višestruko djelovanje“, kazala je Svetlana Marić iz Bio Shopa Jana

Plantaža Mihajlovića zasađena je na 4,5 hektara. Stručnjaci za voćarstvo kažu da takva plantaža može da obezbjedi ugodan život za četiri prosječne porodice.

Izvor: Al Jazeera