Arnold, Smith i Winter dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Nobelovi laureati iz oblasti hemije bili su inspirisani snagom evolucije (EPA)

Ovogodišnju Nobelovu nagradu iz hemije dobili su Frances Arnold i George Smith iz Sjedinjenih Američkih Država i Gregory Winter iz Velike Britanije, saopštila je danas Švedska akademija nauka.

Troje naučnika nagrađeni su za metode koje doprinose promociji zelene hemijske industrije, novih materijala i održivih biogoriva, prenijela je Beta.

“Ove godine Nobelovi laureati iz oblasti hemije bili su inspirisani snagom evolucije i koristili su iste principe – genetske promjene i selekciju kako bi razvili proteine koji rješavaju hemijske probleme čovječanstva”, navodi se u obrazloženju Kraljevske akademije, prenosi Rojters.

Terapija karcinoma

Polovina nagrade od devet miliona švedskih kruna (oko 865.000 eura) pripast će Arnoldu, a drugu polovinu podijelit će Smith i Winter.

Nagrada za hemiju je treća po redu Nobelova nagrada dodijeljena ove godine. Prethodno su dodeljene nagrade za medicinu i fiziku.

Priznanje za fiziku dobili su Amerikanci Arthur Ashkin i Donna Strickland i Francuz Gererd Mourou, koji su, kako je rečeno, unijeli revoluciju u lasersku fiziku, a za medicinu, dobitnici su James Allison i Tasuku Honjo, čije se otkriće odnosi na terapiju karcinoma zaustavljanjem negativne imune regulacije.

Izvor: Agencije