Armstrongu oduzet orden Legije časti

Američki biciklista je u televizijskom intervjuu priznao da je koristio nedozvoljena sredstva (EPA)

Bivšem američkom biciklisti Lanceu Armstrongu, koji je 2013. doživotno suspendiran zbog dopinga, oduzet je orden Legije časti, najviše odlikovanje koje se dodjeljuje u Francuskoj.

Armstrong je poslije osvajanja sedme titule pobjednika Tour de Francea 2005. nagrađen titulom viteza Legije časti, što je najviši čin tog odlikovanja, prenosi Tanjug.

Američki biciklista je, poslije doživotne suspenzije, ostao i bez svih sedam titula prvaka Tour de Francea.

Legija časti je odlikovanje koje je ustanovljeno u vrijeme Napoleona Bonaparte 1802. godine i do sada ga je primilo gotovo milion ljudi.

Lance Armstrong je, tokom intervjua s američkom novinarkom Oprah Winfrey u januaru prošle godine, priznao da je koristio nedozvoljena stimulativna sredstva kako bi osvojio sedam titula najboljeg na Tour de Franceu, odbacivši deceniju negiranja.

Televizijsko priznanje

“Da”, kazao je biciklista na pitanje Winfrey je li koristio ta sredstva kako bi uspio doći do rekordne pobjede.

“Donio sam svoje odluke i one su moje greške”, rekao je Armstrong.

Kada je upitan je li ikada pomislio da je to što radi – pogrešno, odgovorio je: “Ne, i to je strašno.”

“Postoje ljudi koji su me podržavali, vjerovali u mene i sada imaju svako pravo da se osjećaju izdanim. Provest ću ostatak života u pokušaju da vratim njihovo povjerenje i da se ljudima izvinim.”

Ostao je bez blizu 75 miliona dolara, pošto su ga napustili svi sponzori.

“Sponzori su me napuštali u posljednje vrijeme jedan po jedan i to će me koštati 75 miliona dolara”, rekao je tada Armstrong.

Imovina nekadašnjeg sedmostrukog pobjednika Tour de Francea procijenjena je na gotovo 96 miliona dolara, a nakon priznanja da je koristio nedozvoljena sredstva, protiv njega je pokrenuto nekoliko tužbi za odštetu, odnosno povrat novca.

Izvor: Agencije