Armstrong prekida šutnju kod Oprah Winfrey

Amerikanac Lance Armstrong prekinut će šutnju o svojoj doživotnoj suspenziji iz biciklizma, te o optužbama o korištenju dopinga. O ovome će govoriti na televizijskom intervjuu za Oprah Winfrey naredne sedmice, objavila je TV kuća poznate novinarke iz SAD-a.

Intervju, koji će biti emitiran na Oprah Winfrey Networku 17. januara, bit će prvi otkako je američki biciklista suspendiran i otkako mu je oduzeto svih sedam naslova pobjednika utrke Tour de France.

„Armstrong će govoriti o navodnom doping skandalu, dugogodišnjim optužbama za varanje, te o optužbama da je lagao o korištenju sredstava za bolje performanse kroz bogatu biciklističku karijeru“, navodi se u saopćenju kompanije.

U subotu je New York Times objavio kako je Armstrong (41) kazao saradnicima i zvaničnicima agencije protiv dopinga kako razmatra da prizna korištenje zabranjenih sredstava.

Ovaj američki list naveo je kako se Armstrong nada da će uspjeti nagovoriti ove zvaničnike da mu dozvole nastupe u takmičenjima koja su u skladu sa Svjetskim antidoping pravilima, po kojima je Teksašanin trenutno suspendiran.

Poništene titule

Međutim, Armstrongov advokat Tim Herman kasnije je kazao za USA Today kako nije bilo razgovora sa nadležnima za borbu protiv dopinga o eventualnom priznanju.

Armstrong je uvijek oštro odbacivao optužbe za doping i nikada se nije dokazalo da je bio pozitivan na provjerama.

U izvještaju Američke antidoping agencije USADA od 10. oktobra navodi se učešće Armstronga u, kako je napisano, „najsofisticiranijem, najprofesionalnijem i najuspješnijem programu dopinga koji je svijet sporta ikada vidio“, a gdje su korišteni anabolički steroidi, ljudski hormoni za rast, transfuzije krvi i drugi oblici dopinga.

Dvije sedmice kasnije, poništeno je svih sedam Armstrongovih pobjeda na Tour de Franceu, dok je on doživotno suspendiran, jer je Međunarodna biciklistička unija potvrdila sankcije koje je USADA izrekla Amerikancu.

Armstrong, koji se tokom života uspio izboriti i sa tumorom na testisima, u novembru je odstupio sa mjesta člana odbora Livestronga, dobrotvorne organizacije koju je organizirao 1997. godine.

Izvor: Agencije