Armstrong napustio Upravni odbor Livestronga

Fondacija Livestrong do sada je izdvojila oko 500 miliona dolara pomoći oboljelim od raka (AP)

Američki biciklista Lance Armstrong naspustio je u ponedjeljak Upravni odbor humanitarne fondacije Livestrong, koja se bori protiv raka.

Armstrong je prije mjesec dana podnio ostavku na mjesto predsjednika te fondacije.

“Lance je dobrovoljno podnio ostavku kako bi sačuvao Fondaciju negativnih efekata i afere koja pogađa njegovu biciklištičku karijeru. Zahvalni smo mu na osnivanju ustanove koja je za 15 godina pomogla više od sedam miliona osoba oboljelih od raka”, navodi se u saopćenju predsjednika Livestronga Jeffa Garveyja.

Doživotna zabrana takmičenja

Američka antidoping agencija (USADA) optužila je Armstronga za korištenje dopinga i objavila izvještaj u kojem 26 osoba otkriva da je sedmerostruki pobjednik Tour de Francea koristio najsofisticiraniji doping program u sportu.

USADA je oduzela Armstrongu svih sedam pobjeda na Touru, osvojenih između 1999. i 2005. godine, i izrekla mu doživotnu zabranu takmičenja, a takvu odluku potvrdila je i Međunarodna biciklistička federacija (UCI).

Fondacija Livestrong je osnovana 1997. godine i do sada je kroz njen program izdvojeno oko 500 miliona dolara pomoći oboljelim od raka.

Armstrong, koji je takođe pobijedio tumor, negira korištenje dopinga i tvrdi kako nikada nije bio pozitivan na testovima za nedozvoljena sredstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije