Armstrong nagodbom izbjegao kaznu od 100 miliona dolara

Drago mi je što sam riješio ovaj slučaj i krenuo naprijed sa svojim životom, poručio je Armstrong (EPA)

Bivši američki biciklist Lance Armstrong nagodio se sa saveznom vladom i pristao platiti pet milijuna dolara zbog zlouporabe nedozvoljenih sredstava, čime je izbjegao sudski proces i moguću kaznu od 100 milijuna dolara, javljaju američki mediji.

US Postal, koji je sponzorirao američkog biciklista, tvrdio je kako je Armstrong prevario porezne obveznike prihvaćajući milijune dolara iz državne agencije, a u isto vrijeme uzimao je nedozvoljena sredstva.

“Natjecatelj koji namjerno koristi ilegalne supstance ne obmanjuje samo svoje konkurente i navijače nego i sponzore koji mu pomažu pri sportskim natjecanjima. Nagodba pokazuje da su oni koji varaju odgovorni”, izjavio je državni odvjetnik Chad Reader.

Želi ‘zakopati ratnu sjekiru’

S druge strane, Armstrong na sporazum gleda kao na pobjedu.

“Drago mi je što sam riješio ovaj slučaj i krenuo naprijed sa svojim životom. Radujem se što ću se posvetiti mnogim sjajnim stvarima u životu – supruzi, petero djece, pisanju i filmskim projektima, dobrotvornom radu s oboljelima od raka”, rekao je Armstrong.

Izrazio je i želju da s US Postalom zakopa “ratnu sjekiru” iako vjeruje da je njihova akcija “neutemeljena i nepravedna”.

“Prije pet godina preuzeo sam punu odgovornost za svoje pogreške i pokušao se iskupiti. Svaki put kad sam sjedio za upravljačem tima US Postal jurio sam svim srcem i uvijek sam bio ponosan što nosim njihov grb na prsima,” rekao je bivši biciklist.

Njegov bivši momčadski kolega Floyd Landis, koji je 2010. priznao uzimanje dopinga te optužio Armstronga da je činio isto, kao “zviždač” ima pravo na 25 posto nagodbe.

Priznao dugogodišnje uzimanje dopinga

Armstrong je prvotno odbacivao sve Landisove tvrdnje, ali je u siječnju 2013., gostujući kod američke televizijske voditeljice Oprah Winfrey, priznao dugogodišnje uzimanje dopinga.

Posrnuli biciklist, kome je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj utrci svijeta Tour de Franceu, te olimpijska medalja iz Sydneyja, otvorio je dušu izjavivši kako je sustavno uzimao nedopuštene stimulanse te koristio transfuziju krvi.

Priznao je kako se počeo dopingirati ‘90-ih. Otkrio je i kako je bio kolovođa dopingiranja u američkoj momčadi US Postal. Priznao je uzimanje testosterona, hormona rasta i drugih sredstava, a snagu je povećavao i transfuzijama krvi.

Izvor: Agencije