Armin Hodžić za AJB: Dinamo može dalje, Željo napravio veliki uspjeh

Razgovarao: Ibrahim Sofić

Mladi bosanskohercegovački nogometaš Armin Hodžić odlično je započeo ovu sezonu u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Postigao je pet golova za zagrebački Dinamo i uvjerljivo se izdvojio na listi strijelaca prvenstva Hrvatske.

Mladi Sarajlija, bivši član engleskog Liverpoola i sarajevskog Željezničara, za Al Jazeeru govori o svojoj dosadašnjoj karijeri, povredama, plavoj boji, reprezentaciji BiH.

  • Prve korake napravili se u sarajevskom Željezničaru i dan-danas ste veoma privrženi klubu sa Grbavice. Otkud ta ljubav prema plavom dresu?

Još od prve utakmice na koju me otac odveo, ostao sam vjeran tom klubu. Jednostavno, ta atmosfera, navijači, legende koje su nosile plavi dres su me zauvijek vezali za plavu boju.


Hodžić: Pet golova ove sezone [Pixsell]

  • Igrali ste za mlade selekcije Željezničara i postigli veliki broj golova u omladinskim takmičenja zbog čega su Vas proglasili jednim od najvećih talenata bh. nogometa u posljednje vrijeme. Takve igre i komentari privukli su i jednog engleskog diva.

Drago mi je što moje igre nisu ostale nezapažene, a dodatna radost je kad takav interes dolazi od strane jednog velikana poput Liverpoola. Trudio sam se iskoristiti svaku priliku koju sam dobio, postigao sam par pogodaka i trenirao s nekim od najvećih fudbalera današnjice. Uvijek ću biti ponosan na taj period moje fudbalske karijere.

  • No, nažalost, zadobili ste povredu zbog koje ste duže vremena pauzirali od nastupa u crvenom dresu tima sa Anfielda. Da li i danas osjećate posljedice te povrede?

I najmanja povreda nekad ostavi traga na igraču, a moja nije bila nimalo bezazlena. Neki su smatrali da trebam prekinuti karijeru, no sve je završilo na najbolji način. Čelnici kluba i doktori nisu ništa prepustili slučaju, i sada je sve uredu, osjećam se sjajno.

  • Liverpool Vas je na dvije sezone posudio „matičnom“ klubu, Željezničaru gdje se pružali odlične partije i bili među najboljim strijelcima Premijer lige BiH. Kako Vam je bilo kada ste ponovo obukli dres kluba sa Grbavice?

Sretan sam što sam dobio priliku da debitujem za svoj matični klub, to je stvarno nešto posebno. Imao sam dobre saigrače, veliku podršku kluba i navijača i sve sto sam postigao u tom periodu je rezultat svega navedenog.

  • Nakon što Vam je istekao ugovor sa „Redsima“, dobili ste ponudu jednog velikana iz regije, zagrebačkog Dinama čiji dres nosite već drugu sezonu. Prve sezone ste imali problema, kako je sve to utjecalo na Vas?

Da, tada sam dobio ponudu Dinama i bez velikog razmišljanja sam došao (u Zagreb). Međutim, povreda je došla u nezgodno vrijeme, pauzirao sam određeni period, ali klub je imao dosta strpljenja i podrške i spreman sam da se dokažem.

  • Ta Vaša spremnost se vidi na otvaranju aktuelne takmičarske godine – vodeći ste strijelac Prve lige Hrvatske sa pet golova, a zabilježili ste i vrhunski gol protiv Intera iz Zaprešića, što bi kazale kolege, „za špice nogometnih emisija“. Dinamo je u gradskom derbiju protiv Zagreba slavio sa 2:0, a Vi ste bili strijelac oba gola.

Zadovoljan sam otvaranjem sezone, postigao sam pogodak koji ću uvijek pamtiti. Generalno, to je plod dobre timske saradnje i nadam se da će se ovako i nastaviti.

  • Vaš tim nastupa i u kvalifikacijama za Ligu europskih prvaka, u trećem pretkolu ste ove sedmice na svome Maksimiru remizirali (1:1) protiv norveškog Moldea. Predstoji vam gostovanje na sjever Europe. Može li Dinamo preskočiti Molde?

Dinamo može i hoće osigurati prolaz dalje. Imamo odlične igrače koji još bolje funkcionišu kao kolektiv. Remi iz prvog susreta ne znaci ništa i spremni smo za narednu stepenicu u Evropi.

  • I Vaš bivši klub, Željezničar, je još uvijek na međunarodnoj sceni. „Plavi“ za protivnika u trećem pretkolu Lige Europe imaju belgijski Standard, a u prvom susretu u Liježu poraženi su sa 1:2. Šta mislite o kvaliteti Sarajlija i generalno Premijer lige BiH koja će od naredne sezone biti sa manje klubova?

Željo je već postigao veliki uspjeh, dokazao da bh. klubovi itekako posjeduju kvalitet. Bez obzira na rezultat, mislim da svi trebaju biti ponosni i nadam se da će bh. liga iz godine u godinu jačati.

  • Na kraju razgovora, trebamo se dotaći i pitanja nastupa za nacionalni tim Bosne i Hercegovine. Igrali ste za mlađe reprezentacije i „trenutna stanica“ Vam je U21. Nadate li se skorom pozivu da nastupite i za najbolji, seniorski tim? Može li se BiH plasirati na predstojeće Europsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine?

Da prošao sam sve selekcije u reprezentaciji, kapiten sam mlade reprezentacije. Kao i svakom igraču, san mi je zaigrati za reprezentaciju. Imamo kvalitetan tim i vjerujem da možemo izboriti plasman u Francusku.

Izvor: Al Jazeera