Armensko ministarstvo opozvalo ambasabora u Izraelu

Armenske zastave na protestima ispred azerbejdžanskog Generalnog konzulata u Los Angelesu (Reuters)

Armensko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je opozvalo svog ambasadora u Izraelu zbog konsulatacija oko navodne prodaje oružja Izraela Azerbejdžanu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Izraelski način rada je neprihvatljiv. Ministarstvo mora da opozove svog ambasadora u Izraelu”, saopštila je portparolka Armenskog ministarstva vanjskih poslova.

Prema Štokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), vodeće organizacije za istraživanje sukoba i naoružanja, Izrael je između 2006. i 2019 u Azerbejdžan izvezao oružje u vrijednosti od oko 825 miliona dolara.

To, kako se navodi, uključuje dronove, mitraljeze, protivtenkovske rakete i raketni sistem zemlja-vazduh.

Pomoćnik predsjednika Azerbejdžana rekao je u video intervjuu za izraelski sajt Vala da Azerbejdžan koristi “neke” bespilotne letjelice izraelske proizvodnje u borbama oko Nagorno-Karabaha, ne precizirajući koliko.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah.

I vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući glavni grad Baku.

Teritorijalni spor od 90-tih godina

Armenija i Azerbejdžan vode teritorijalni spor od 90-tih godina, kada je Nagorno-Karabah, etnički armenska enklava u Azerbejdžanu, proglasio nezavisnost nakon rata, u kojem je poginulo približno 30.000 ljudi.

Nijedna zemlja ne priznaje nezavisnost Nagorno-Karabaha, čak ni Armenija, a međunarodna zajednica ga vidi kao dio Azerbjedžana.

Armenija i Azerbejdžan u utorak su se međusobno optužili za prekogranične napade, a dvije države odbijaju i pritisak međunarodne zajednice da održe mirovne pregovore dok se njihov sukob u regiji Nagorno-Karabah pretvara u rat.

Izvor: Agencije