Armenija: Koalicija Moj korak ubjedljivo vodi na izborima

Izlaznost birača u državi koja broji tri miliona stanovnika bila je 48.63 posto (EPA)

Koalicija Moj korak koju predvodi armenski premijer Nikol Pašinjan dobila je gotovo 60 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju, sudeći prema preliminarnim rezultatima koje su objavili državni mediji.

Izbori, koji se održavaju nakon raspuštanja saveznog parlamenta prošlog mjeseca, bili su provjera podrške Pašinjanu, koji je ranije ove godine predvodio proteste na kojima je na ulicama Erevana okupio hiljade ljudi.

Savez Moj korak je sa dosad prebrojanih glasačkih mjesta dobio 59.71 posto, javlja državna novinska agencija Armenpress.

Pašinjana, koji je prethodno bio u funkciji vršitelja dužnosti premijera, parlament nije izabrao za formalnog premijera, što je rezultiralo njegovim raspuštanjem i prijevremenim izborima.

Izlaznost birača u državi koja broji tri miliona stanovnika bila je 48.63 posto, objavilo je savezna glasačka komisija.

Pašinjan je u komentarima koje je tokom glasanja dao novinarima izbore pohvalio kao “zaista slobodne, transparentne i demokratske”. S prijevremenim izborima demonstranti su “već ostvarili svoj cilj”, rekao je.

“Naš glavni cilj bilo je ostvarivanje demokratije, u čemu smo uspjeli”, izjavio je Pašinjan u Erevanu.

Pašinjan, čiji se savez Moj korak suprotstavio dominirajućoj Republikanskoj stranci, najavio je kako će se u budućnosti demokratija u toj bivšoj sovjetskoj republici dodano osnažiti na institucionaliziranom nivou.

‘Izbori za budućnost’

Armenski predsjednik Armen Sarkissian, koji je povezan s Republikanskom strankom, naglasio je važnost izbora zbog toga što “svaki građanin nosi odgovornost za budućnost zemlje”

“Ovo bi trebali biti izbori za budućnost”, rekao je Sarkissian u komentaru koji su prenijeli državni mediji. Svaki glasač treba odlučivati shodno vlastitoj savjesti, uzimajući u obzir budućnost zemlje i svoje porodice, rekao je armenski predsjednik.

Pašinjan je na vlast došao nakon masovnih uličnih protesta protiv korupcije i nepotizma. Tada nije stekao i kontrolu nad parlamentom, u kojem je većinu imala Republikanska stranka, iz čijih redova dolazi bivši predsjednik Serž Sarkisjan.

Pašinjan se protivio imenovanju Sarkisjana za premijera, koji je tu dužnost obnašao tek sedam dana, nakon čega je uslijed protesta dao ostavku. Pašinjana su tada izabrali da privremeno vrši dužnost premijera.

Dramatičan odmak

Bivši glavni urednik dnevnog lista, koji je bio zatvoren zbog poticanja nemira 2008. godine, predstavlja dramatični odmak od kadrova koji su vladali Armenijom od kraja 1990-ih.

Nakon smjene vlasti neki su visokopozicionirani dužnosnici bili otpušteni i uhapšeni, a žalbeni sud naredio je u petak pritvor za bivšeg predsjednika Roberta Kočarjana zbog optužbi za podrivanje ustavnog poretka.

Armenski zakon nalaže da parlament izabere novog šefa vlade najkasnije dvije sedmice nakon odstupanja prethodnog premijera. Ukoliko parlament ne uspije izglasati novog šefa vlade nakon dva pokušaja, tada se sazivaju novi parlamentarni izbori.

Pašinjan je obećao da će i nakon izbora održati bliske odnose s Moskvom.

Izvor: Agencije