Arijana Tirak: Bosna nije savršena, ali je moja

Državna je rekorderka u kratkom i dugom programu, uprkos uvjetima u kojima je trenirala (Anadolija)

Iako je imala ponude iz raznih država svijeta, rekorderka Bosne i Hercegovine u umjetničkom klizanju odlučila je ostati u svojoj domovini, gdje su minimalni uvjeti za razvoj ovog olimpijskog sporta, jer “Bosna nije savršena, ali je moja”.

Arijana Tirak je nastupala i trenirala širom svijeta, a trenutno u Bosni i Hercegovini, odnosno u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu, podučava mlade u Klubu sportova na ledu UNITY. Za Al Jazeeru Balkans govori kako se kao jako mala djevojčica oduševila klizačicama koje je tada u Sarajevu mogla vidjeti samo na TV ekranu.

“Oduševile su me njihove haljinice, frizure i šljokice, kao i njihove izvedbe na ledu. Kada sam počela trenirati i prvi put stala na led, sa sedam godina, osjećala sa se čarobno i od tada do danas me taj osjećaj još nije prošao”, govori ona.

Medalje iz Beograda

Državna je rekorderka u kratkom i dugom programu, uprkos uvjetima u kojima je trenirala.

“Pošto se u umjetničkom klizanju zbrajaju ta dva programa, i tu držim državni rekord. Uslovi u kojim sam trenirala su, na žalost, bili jako loši. Sarajevo je do unazad dvije godine imalo maksimalno tri mjeseca leda. I pored čestih putovanja vani, imala sam prekide u treniranju, a umjetničko klizanje zahtjeva kontinuitet na ledu”, objašnjava Tirak.

Na pitanje da li može izdvojiti neki poseban trenutak, neko posebno takmičenje u karijeri, istakla je osvajanje dvije medalje u srbijanskoj prijestolnici Beogradu 2007. godine, a to su joj bila prva dva odličja u karijeri.

“Tada sam osvojila bronzu u individualnoj kategoriji i zlato u kategoriji sinhrono klizanje. U Bosni ne postoji sinhrono klizanje, a ja sam bila dio sinhronog tima ‘Čigrice’ iz Beograda. Za mene je osvajanje tih medalja bilo nešto veliko, spavala sam tu noć s medaljama.”

“Također bih spomenula moje prvo učestvovanje na Juniorskom Grand Prixu 2010. godine u Ostravi (Češka). Bilo mi je samo 14 godina, bila sam najmlađa učesnica i dolazila iz zemlje gdje je nerazvijen ovaj sport. Bila sam ponosna što predstavljam svoju Bosnu i Hercegovinu na ovako velikom takmičenju. Poslije toga sam bila i na jačim takmičenjima, ali to je bio moj prvi izlazak na takmičenje s velikim evropskim i svjetskim takmičarima”, kaže naša sagovornica.

Rad s Ursulom Koll

Tirak ističe zkako je umjetničko klizanje jako zahtjevan sport.

“Klizač mora imati kondiciju fudbalera, skočnost košarkaša i eleganciju balerine. To je sport u kojem se razvijaju svi mišići i poboljšavaju koordinacija i koncentracija. S obzirom da je jako zahtjevan sport, klizači moraju imati puno discipline.”

Na pitanje gdje je sve, pored Sarajeva, trenirala, bh. takmičarka u umjetničkom klizanju odgovara:

“Pošto nije bilo uslova za treniranje u Sarajevu, išla sam vani. Sa 11 godina sam ljetni raspust provela u Torontu (Kanada). Putovala sam i trenirala u Srbiji, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i Austriji. Poslije završene osnovne škole imala sam priliku upisati se u internacionalnu srednju školu u Italiji, gdje sam mogla svakodnevno trenirati. Također, poslije završene srednje škole, imala sam mogućnost da odem studirati u Austriji.”

“Posebno želim istaći da mi je izuzetno drago što sam zadnje tri godine takmičarskog perioda radila s trenericom Ursulom Koll, trenericom u Gmundenu (Austrija). Od nje sam naučila puno o tehnici klizanja, kao i o sportskom pristupu treniranju.”

Dodaje kako je mogla ostati u svakom mjestu gdje je trenirala, ali se ipak odlučila za Bosnu i Hercegovinu. Zašto, kada mnogi žele u suprotnom smjeru?

“U Bosni žive svi koji koje volim, nisam mogla otići. Bosna nije savršena, ali je moja Bosna”, kratko, ali iskreno odgovara Tirak.

Dječja ljubav prema ledu

U KSL UNITY radi s mnogim kategorijama, od najmlađih i početnika koji tek staju na led, do takmičarki na državnim i međunarodnim takmičenjima. Kaže kako je u Bosni i Hercegovini umjetničko klizanje na niskom nivou, mada dodaje kako je u posljednje dvije godine došlo do poboljšanja.

“Zemlje u našem okruženju imaju leda sedam-osam mjeseci godišnje. S obzirom da je došlo do malog poboljšanja uslova za treniranje, tako je i nastao klub UNITY. U klubu smo mi ekipa mladih entuzijasta, koji su certificirani treneri i tehnički specijalisti u umjetničkom klizanju. Interes djece za ovaj sport je jako veliki, tako da sam prijatno iznenađena kako se širimo. Djeca sama trebaju izabrati da ostanu u ovom sportu bez forsiranja, samo se tako može napredovati s njima”, ističe ona.

“Nažalost, prave podrške još uvijek nemamo. Na skoro svim klizalištima gdje sam bila [van Bosne i Hercegovine] neka od državnih institucija pokriva troškove leda. Kod nas to još uvijek nije slučaj.”

Dodaje kako u djeci s kojom trenira vidi ljubav prema klizanju, ledu te ističe kako se nada da će sa svakom sezonom biti bolji uvjeti za treniranje.

“Samim tim i rezultati će biti sve bolji. Ukoliko uslovi za treniranje budu imali tendenciju poboljšavanja, svakako da će se napraviti i neki dobri klizači”, kaže Arijana Tirak na kraju razgovora za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera