Oglasi

Arifi: Tehnički dijalog Srbije i Kosova je 'mrtav'

Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu krivi srbijansku stranu za trenutno stanje jer nije provela preostale sporazume.
Avni Arifi: Od marta srbijanska strana blokira tehnički dijalog, uz odobrenje BriselaArhiva

Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu Srbije i Kosova Avni Arifi je izjavio kako je dijalog "umro" u trenutku kada srbijanska strana nije prihvatila provesti preostale sporazume, prenose agencije.

Od marta u Briselu nije održan nijedan sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u okviru tehničkog dijaloga.

Arifi je za portal lajmi.net ocijenio kako je glavni razlog blokiranja Srbija, koja nije provela sporazume koje su potpisala s Kosovom, a samim tim i sporazum o energetici.

"Oni tvrde kako neće nastaviti pregovore ako se ne primijeni sporazum o zajednici srpskih opština", dodao je on.

Prema njegovim riječima, dijalog je "umro" u trenutku kada je došao red na Srbiju da provede preostale sporazume.

"Od marta srbijanska strana blokira tehnički dijalog, uz odobrenje Brisela", kazao je Arifi.

Vučićeva vlast nastavak Miloševićeve

Prema njegovim riječima, Srbija sa takvim ponašanjem pokazuje kako je ista kao što je bila i devedesetih godina 20. vijeka.

"Ponašanje Srbije u tehničkom dijalogu pokazalo je da Srbija uopće nije zainteresirana za dijalog, ali je zainteresirana da obmanjuje svakog da je navodno miroljubiva... Ustvari, to je ista Srbija devedesetih", rekao je Arifi.

On je istakao kako je vlast aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nastavak vladavine bivšeg predsjednika Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Ono što nije uspio ostvariti Milošević, nastoji postići Vučić, ali on to radi drugačijom metodom", kazao je Arifi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.