Arifi: Nacrt statuta ZSO nije poslat ni Prištini ni Briselu

Priština je vjerovala da je nacrt Statuta ZSO dostavljen Briselu, ali se ispostavilo da to nije tačno, tvrdi Arifi (Screenshot / YouTube)

Šef prištinskog tehničkog tima za dijalog sa Beogradom Avni Arifi kaže da Upravljački tim za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) nije dostavio konačni nacrt ni kosovskoj vladi ni Evropskoj uniji.

Arifi navodi da je Upravljački tim vladi u Prištini dostavio samo zapisnik sa sastanaka sa različitim akterima, prenosi prenosi Radio Slobodna Evropa

Prvobitno je, kaže, Priština verovala da je nacrt statuta ZSO poslat EU, ali na osnovu informacija za koje tvrdi da je dobio iz Brisela zaključuje da “nacrt ni Briselu nije dostavljen”.

Sporan i krajnji rok

Evropska unija je 5. aprila ove godine, nakon što je zvanična Priština ponovo aktivirala upravljački tim, koji čine četiri predstavnika zajednice kosovskih Srba, Kosovu dala rok od četiri meseca da izradi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Tada je iz Brisela saopšteno da je to za Kosovo “vrhunski prioritet” i da mora da radi u skladu sa “zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Međutim, nekoliko dana pred istek tog roka, kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao je da krajnji rok za izradu Nacrta statuta Zajednice srpskih opština nije 4. avgust, već će tada ili 5. avgusta, biti predstavljeni prvi rezultati upravljačkog tima.

Izvor: Agencije i Al Jazeera