Oglasi

Arifi: Albanci u Makedoniji ne crtaju državne granice

Gradonačelnica Tetova kaže da politika Albanaca u Makedoniji nije vođena crtanjem granica.
Skoplje, MakedonijaTeuta Arifi kaže da je na razgovoru u Tirani tekst Platforme jednoglasno prihvaćenEPA - Ilustracija

Gradonačelnica Tetova Teuta Arifi izjavila je da se Tiranskom platformom za pregovore o formiranju makedonske vlade ne predviđa otvaranje pitanja o granici s Kosovom, a politika Albanaca u Makedoniji ni u jednom periodu nije bila vođena crtanjem granica.

Ona je dodala da jedna od točaka Platforme usvajanje rezolucije kojom se osuđuje genocid od 1912. do 1956. godine nad Albancima u Makedoniji nije izazvala problem kod makedonskih stranaka (VMRO-DPMNE i Socijaldemokratski savez Makedonije) i da su jedino tražile da se rezolucija odnosi na genocid prema svim građanima, bez obzira na etničku pripadnost.

"Slažem se s tim, jer mi smo svi živjeli u državi gdje su žrtve nekada bili Albanci, nekada Makedonci, nekada Srbi, Jevreji, Romi, a nekada su žrtve bile ideološke u zavisnosti od vremena", rekla je Arifi za Politiku.

Nema sadržaja o granicama

Ona kaže da nije postojala namjera da se etiketira neka država u regiji, a posebno ne Srbija i njen narod, koji je u povijesti puno stradao, prenosi Tanjug.

Navela je da, osim rezolucije, Tiranska platforma predviđa proširenje upotrebe albanskog jezika, otvaranje rasprave vezano za zastavu, grb, himnu.

Upitana da li se Platformom otvorilo i pitanje granica s Kosovom, ona kategorično tvrdi da toga u Tiranskoj platformi nema te da politika Albanaca u Makedoniji ni u jednom periodu nije vođena crtanjem granica.

"U Platformi nema nikakvog sadržaja o granicama", rekla je gradonačelnica Tetova i dodala da je premijer Albanije Edi Rama odigrao ulogu pomiritelja svih albanskih stranaka u Makedoniji te da je na razgovoru u Tirani tekst jednoglasno prihvaćen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.