Arifaj: Nema tajnih razgovora i sporazuma

Ardian Arifaj: Svaki sporazum koji se treba postići treba biti ratificiran od dvije trećine glasova zastupnika (Al Jazeera)

Ardian Arifaj, savjetnik predsjednika Kosova Hashima Thacija, izjavio je kako bi sporazum između Srbije i Kosova donio korist i cijeloj regiji, prenose agencije.

Kosnett: Neprijatelji mogu postati prijatelji

Ambasador SAD-a na Kosovu Philip Kosnett je izjavio da se vremenom neprijatelji mogu pretvoriti u prijatelje.

‘To se može postići kada iskreno razgovaraju o lošoj prošlosti, fokusirajući se na napredak koji donosi saradnja u budućnosti’, napisao je on na Twitteru komentirajući odnose Srbije i Kosova.

On je za Info magazin kazao kako se razgovori o tome ne obavljaju u tajnosti, prenosi prištinska Gazeta Express.

“Nema tajnih razgovora, nema tajnog sporazuma. Svaki sporazum koji se treba postići treba biti ratificiran od dvije trećine glasova zastupnika [u Skupštini Kosova]. Ne može biti tajnog dogovora koji će biti nametnut građanima”, rekao je Arifaj.

On je kazao kako se “granica sa Srbijom mora definirati”, jer će od toga koristi imati cijela regija.

Saslušati glas građana

“Dijalog je izazvao zabrinutost svih zajednica, ali je važno nastaviti dijalog. Mirovni sporazum će imati transformacijsku ulogu za naše društvo. On će imati transformacijsku ulogu u prevazilaženju etničkih podjela”, rekao je Arifaj.

Thacijev savjetnik tvrdi kako srpska zajednica na Kosovu ima “daleko više prava”, a da su Albanci na jugu centralne Srbije “diskriminirani”.

“Ohrabrujuće je da postoje političari i građani u Srbiji koji uporno insistiraju da se čuje i sluša glas građana Kosova i ostvarivanje njihovih prava, bez obzira na to što Srbija kaže”, rekao je Arifaj.

Izvor: Agencije