Oglasi

Ariane lansirao raketu sa satelitima za pristup internetu iz svemira

OneWeb planira u početnoj fazi u svemiru postaviti približno 650 satelita čiji bi broj u konačnici trebao biti 900.
OneWeb je s Arianespaceom sklopio ugovor o lansiranju 21 rakete Sojuz iz centra KourouEPA - Ilustracija

Evropska aeronautička kompanija Arianespace lansirala je u srijedu raketu sa šest satelita u sklopu ambicioznog projekta koji bi trebao omogućiti širokopojasni pristup internetu putem mreže u svemiru.

Raketa Sojuz uspješno je lansirana iz svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani, saopćili su iz Arianespacea.

Američka kompanija OneWeb planira u početnoj fazi u svemiru postaviti približno 650 satelita čiji bi broj u konačnici trebao narasti do 900.

OneWeb je s Arianespaceom sklopio ugovor o lansiranju 21 rakete Sojuz iz centra Kourou.

Pokrivenost do 2021.

Rakete lansirane ove godine slat će u svemir po više od 30 satelita, koji će na visini od 1.200 kilometara iznad Zemlje osigurati uvjete za širokopojasni pristup internetu i u najzabačenijim dijelovima svijeta, pojašnjavaju u američkoj kompaniji.

Da bi mreža obuhvatila cijeli svijet, potrebno je manje od 600 satelita, dodaju u OneWebu.

Projekt bi trebao biti predstavljen klijentima iduće godine a puna globalna pokrivenost trebala bi biti ostvarena 2021. godine, tvrde.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.