Arhiviranje poruka solidarnosti u Briselu

Zaposlenici arhiva grada Brisela imaju novi zadatak – sačuvati od zaborava poruke solidarnosti sa trga Place de la Bourse. Kišom natopljene poruke suosjećanja sa žrtvama napada kupe sa tla, suše papirnatim ručnicima i slažu u kantu.

„Imamo dva zadatka danas. Moramo napraviti što više fotografija poruka ostavljenih ovdje, naročito onih koje nećemo moći arhivirati. Također, moramo pokupiti što više poruka koje se nalaze ovdje, one koje su ostavili građani, čak i ako ih je oštetila kiša koja je padala tokom noći“, kaže aktivista Frederic Boquet.

I građani belgijske prijestolnice su za to da se takve poruke sačuvaju i dokumentiraju.

„Arhiva je uvijek bitna za život i budućnost. Pretpostavljam kako će biti sačuvane u gradskoj vijećnici ili biblioteci. Tamo čuvaju najveći dio naše nacionalne arhive“, smatra katolički svećenik Philippe Sandstrom.

Napadi u glavnom gradu Belgije utjecali su i na ekonomiju. Mnogi vlasnici radnji u Briselu žale se na pad poslovanja.

„Ne znamo šta da radimo. Moramo prodavati jer od toga živimo, ali ne možemo ostati ovdje ako nema ljudi. Teško je“, navodi vlasnik štanda na pijaci koji se predstavio kao Charis.

Najveći broj stranih boraca

Građani države koja je poznata po čokoladi i pivu sada žive u strahu zbog mogućih napada. Molenbeek, četvrt u Briselu, u posljednje vrijeme centar je akcija sigurnosnih i obavještajnih snaga.

Belgija ima najveći broj stranih boraca koji su se pridružili oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Načelnica te četvrti Francoise Schempmans smatra kako je jedan od razloga visoka stopa nezaposlenosti, te kaže kako osobe koje se bave regrutacijom za grupe poput ISIL-a ciljaju upravo na mlade koji nemaju previše izbora u životu.

„Bili su razbojnici, delikventi, obični delikventi, ali neki od njih su bili u zatvoru. I nakon što su, rekla bih, zaraženi džihadizmom, zaraženi nasilnom radikalizacijom, terorizmom… Rekla bih kako ima nekoliko faktora koji objašnjavaju zašto mladi odavde postaju džihadisti“, dodala je.

Stručnjaci smatraju kako se mora promijeniti način na koji obavještajne službe prate strane borce u Siriji, nakon njihovog povratka u zemlju prebivališta. Istovremeno, privođenje pravdi odgovornih za napade u Briselu, smatraju mnogi, neće zaustaviti njihov odlazak na strana ratišta.

Izvor: Al Jazeera