Arhitekta katedrale u Koelnu: Desetljeća za obnovu Notre-Damea

Požar u katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 ujutro (EPA)

Glavni arhitekta Kelnske katedrale rekao je da bi popravka štete koju je katedrala Notre-Dame u francuskoj prijestolnici Parizu pretrpjela tokom katastrofalnog požara u ponedjeljak mogla potrajati desetljećima.

Peter Fuessenich, koji nadgleda sve građevinske radove na gotičkoj katedrali u njemačkom gradu, izjavio je u utorak za francuske medije da će “sigurno trebati godine, možda čak i desetljeća dok se sanira i posljednja šteta prouzrokovana u strašnom požaru”.

Kelnska katedrala bila je teško oštećena u Drugom svjetskom ratu, a radovi na popravci traju duže od 70 godina.

Fuessenich je požar u Parizu nazvao “tragedijom s evropskom dimenzijom” jer su mnoge crkve širom “starog kontinenta” inspirirane zgradama u Francuskoj.

“Kad je posljednji kamen postavljen na Notre-Dame, prvi je položen ovdje, u Koelnu, i u tom pogledu to jako utječe na sve nas”, kaže njemački arhitekta.

Prema Fuessenichovim riječima, drveni krov Kelnske katedrale zamijenjen je željeznim tokom 19. stoljeća, što znači da bi eventualni požar bio manje razoran.

Primjeri moguće obnove

Drugačije misle arhitekte koje su obnovile zamak Windsor nakon požara koji je uništio najstariji naseljeni dvorac na svijetu.

Oni šalju poruku za Francusku da će Notre-Dame ponovo veličanstveno vladati Parizom možda i prije nego što ožalošćeni Parižani očekuju.

Ako postoji lekcija iz požara iz 1992. u kući britanske kraljice Elizabete II, to je da se gotička katedrala može spasiti, prenosi agencija Reuters.

“Vidjet ćemo ponovo veličanstveni Notre-Dame”, izjavio je Francis Maude, arhitekta kompanije “Donald Insall Associates”, koji je vodio obnovu zamka Windsor i sada radi na obnovi parlamentarne palače Westminster u Londonu.

“Francuzi mogu biti uvjereni da se to svakako može učiniti”, rekao je on, dodavši da su on i saradnici spremni pomoći u tome.

Maude se pozvao na obnovu Varšave nakon Drugog svjetskog rata, crkve Frauenkirche u Dresdenu nakon ujedinjenja Njemačke, te Windsora nakon požara 1992, navodi Reuters.

Vatrogasac teže povrijeđen

Dan nakon požara u Notre-Dameu, koji je prijetio da uništi čuvenu katedralu, svijet je ujedinjen u porukama podrške Francuskoj.

Mnogobrojni svjetski čelnici izrazili su žaljenje zbog scena užasa iz Pariza, dok su neki od njih ponudili Francuskoj pomoć u rekonstrukciji osam stoljeća starog gotičkog remek-djela.

Požar u katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 ujutro, nakon osam sati vatrene stihije.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac u požaru je teško povrijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

Izvor: Al Jazeera i agencije