Oglasi

Arheolozi otkrili 17 mumija u katakombama

Arheološka otkrića pronađena su osam metara ispod tla, a uključuju i zlatni list i dva papirusa te kaveze za životinje. 
Ministarstvo za antikvitete kaže da se radi o "otkriću bez presedana" jer je to prvi takav nalaz na tom područjuAFP

Egipatski arheolozi otkrili su 17 mumija u katakombama u provinciji Minya, južno od prijestolnice Kaira, saopćilo je Ministarstvo za antikvitete, dodavši da se radi o "otkriću bez presedana" jer je to prvi takav nalaz na tom području.

"Pronašli smo katakombe sa velikim brojem mumija unutra", rekao je Salah Al-Kholi, profesor egiptologije sa univerziteta u Kairu koji je predvodio misiju, prenosi AFP.

Arheološka otkrića pronađena su osam metara ispod tla, a uključuju i zlatni list i dva papirusa, te kaveze za životinje. 

Otkriće još na početku

Iz egipatskog ministarstva ističu da su ostaci pripadali kasnom periodu, koji je trajao sve do osvajanja Egipta 332. godine prije nove ere.

Al-Kholi navodi da je otkriće još na početku te da u katakombama može biti i do 32 mumije, uključujući mumije žena i djece. 

Egipatske vlasti se nadaju da će arheološka otkrića pomoći u ponovnom jačanju turizma u zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.