Arheolozi 3D kamerama spašavaju baštinu pred ISIL-om

Korištenjem novih tehnologija britanski arheolozi žele pomoći u očuvanju kulturnog naslijeđa Bliskog istoka, kojem prijeti uništenje zbog razaračkih pohoda skupine ISIL. Arheolozi volontiraju fotografirajući drevne hramove i građevine, kako bi jednog dana mogle biti obnovljene ili izgrađene u izvornom obliku.

Al Jazeerina ekipa boravila je u Oxfordu, gdje su spakirali 3D kamere te drugu potrebnu opremu i materijali koji će trebati volonterima u Siriji da fotografiraju važne građevine kulturne baštine. Radi se o utrci s vremenom. Kamere moraju što prije biti poslane u Siriju, kako bi bili barem korak ispred boraca skupine Islamska država Irak i Levant, koji uništavaju drevna povijesna mjesta, kao što je 2.000 godina stari hram u Palmiri. Uništen je u kolovozu, prilikom pljačke vrijednih antikviteta.

“ISIL iz sebe ostavlja ruševine. Mi možemo u vrlo kratkom vremenu obnoviti ta mjesta, nakon rata, tamo gdje su izvorno bila. Kad ljudi prošeću ulicom i vide poznate vizure, nastavit će svojim uobičajenim životom i to je ono što taj projekt obećava”, objašnjava Roger Michel, izvršni direktor Instituta za digitalnu arheologiju.

Fotografije se spajaju s arhitektonskim nacrtima. Ako u budućnosti Sirijci odluče obnoviti svoje kule, kolonade i drevne građevine, tada posao preuzima 3D printer, a robotičke tehnike bit će korištene za završne radove kod lokalnih kamenorezaca.

Spoj Istoka i Zapada

“Cijeli postupak traje nekoliko mjeseci. Za građevine poput jedne od njih, koja je 15 metara visoka i vrlo, vrlo teška, to je i dalje brže nego da se gradi od komada kamena, koji se ručno obrađuje”, kaže Alexy Kharnovsky, tehnički direktor Instituta za digitalnu arheologiju.

Starine i kulturno nasljeđe tog područja ne smiju se potcijeniti. Mnoga mjesta svjedoče o susretu i preplitanju Istoka i Zapada. Palmira je sadržavala elemente i rimskog i bliskoistočnih stilova.

“Za mene je to simbolički prikaz onoga što bi Bliski istok trebao postati, a ne što je danas. Svojevrsna regija ujedinjenja, gdje kulture žive zajedno na harmoničan način. Za mene je to simbol toga i činjenica da ISIL to uništava predstavlja razjedinjenje, rasipanje i, također, predstavlja sve probleme koje vidimo u Siriji danas”, smatra arheolog Mark Alatweel.

“Biti pored prekrasne arhitekture i bogatog kulturnog nasljeđa ugrađuje se i u osobnost čovjeka, tako da kad je to uništeno i čovjek gubi dio svog identiteta. Zato je ovaj projekt toliko važan, za očuvanje integralnog dijela ove regije za buduće generacije”, javlja Al Jazeerina reporterka Jessica Baldwin.

Izvor: Al Jazeera