Argentinski predsjednik: Potraga za podmornicom se nastavlja

Više od 12 aviona i brodova učestvuje u međunarodnoj potrazi na površini od 480.000 kilometara kvadratnih (AP)

Predsjednik Argentine Mauricio Macri izjavio je da će međunarodna potraga za podmornicom San Juan i njenih 44 člana posade, devet dana nakon njenog nestanka, biti nastavljena, a da će nestanak biti istražen.

Argentinska mornarica je ranije saopćila da je zabilježila nešto što “odgovara eksploziji” u blizini područja u južnom dijelu Atlantskog okeana u vrijeme kada je posljednji signal iz te zone 15. novembra uputila podmornica na svom putu od južne luke Ushuaia do obalskog grada Mar del Plata.

Ovo saopćenje argentinske mornarice navelo je porodice nekih članova posade da odustanu od nade za njihovim spašavanjem, a zvaničnici mornarice i stručnjaci su zabrinuti da bi čak i ukoliko je podmornica netaknuta već samo potonula, njena ekipa mogla da ostane bez kisika, prenosi AP.

“Nestanak i potraga za podmornicom ARA San Juan potresli su sve Argentince. Ovo je veoma težak trenutak za sve, ali očigledno, najviše za porodice 44 člana posade. Ovdje sam da vam garantujem da ćemo nastaviti sa potragom, posebno sada kada imamo pomoć čitave međunarodne zajednice”, rekao je Macri u svom prvom obraćanju povodom nestanka podmornice.

Više od 12 aviona i brodova učestvuje u međunarodnoj potrazi na površini od 480.000 kilometara kvadratnih što je površina skoro kao površina Španije.

‘Neobičan signal’

Argentinska mornarica je saopćila u petak da Rusija u pomoć šalje zračnu posadu u Antonovu, a brod u južnoj luci Comodoro Rivadavia se sprema da preveze američku podmornicu za spašavanje u oblast koja se pretražuje.

Kako je Reuters ranije prenio, Međunarodna organizacija sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) koja prati tajne atomske eksplozije saopćila je da je detektovala “neobičan signal” prošle sedmice u blizini mjesta gdje je nestala podmornica argentinske vojske.

CTBTO rukovodi posmatračkim stanicama opremljenim instrumentima među kojima i hidrofonima – podvodnim mikrofonima koji skeniraju zvučne valove okeana.

“Podvodni imulsivan događaj” koji je detektovan 15. novembra bio je kratak, neuobičajen i neprirodnog porijekla”, rekao je inženjer hidroakustike Mario Zampoli.

Kako je dodao, zvuk bi mogao da “ima veze sa eksplozijom, ali nije sigurno”. AP je ranije prenio da je glasnogovornik mornarice izjavio da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu a Reuters je prenio saopćenje u kojem se tvrdi da se radilo o “abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera”.

Posada podmornice ima zaliha hrane i kisika za 90 dana na moru, međutim, ukoliko se nalazi ispod površine vode, kisika ima za sedam dana, prije nego što podmornica mora ponovo da isplovi.

San Juan je podmornica izgrađena u Njemačkoj 1983. godine, a dugačka je 66 metara.

Izvor: Agencije