Argentini već u ponoć prijeti bankrot

Argentini prijeti bankrot, i to već u ponoć. Višesatni pregovori između predstavnika te zemlje i investicijskih fondova u New Yorku nisu donijeli rješenje problema s otplatom dugova. Ta država mora do ponoći riješiti višegodišnji sudski spor, u protivnom će vjerojatno morati proglasiti bankrot.

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner ranije je kazala kako neće platiti dug za obveznice “lešinarima”. Bez obzira na njezinu poruku, mnogi vjerovnici se nadaju povoljnom ishodu.

Treća južnoamerička ekonomija godinama se bori s investicijskim fondovima koji su nakon bankrota Argentine 2002. godine jeftino kupili njezine obveznice, a potom odbili restrukturirati dugove, tražeći od te zemlje da ih u potpunosti isplati. Prema presudi iz 2012. godine, fondovima bi trebala isplatiti milijardu i 330 milijuna dolara, uz kamate.

Mnogi su izgubili sve dok je zemlja prolazila kroz godine ekonomskog i društvenog nemira. Vlade koje su dolazile dogovorile su s većinom kreditora otplatu dijela duga. Neki među njima su, ipak, zatražili isplatu punog iznosa. Inženjer Horacio Vazquez jedan je od njih.

Poruka Argentini da ne riskira

“Ako moja zemlja ima 13, 14 godina da mi da ono što je moje, sa svim što sam izgubio. Nisam poslao djecu na fakultet koji su željeli, nisam mogao pružiti skrb roditeljima kakvu su zaslužili. Tko je za to kriv? Ja? Ili država?”, pita se Horacio.

Pristalice argentinske Vlade nazvale su Vazqueza “malim lešinarom”. “Veliki lešinari” su, kažu, američki hedge fondovi, koji su kupili dug i koji se sada bore na američkim sudovima za punu isplatu.

“Morali smo zahtjev podnijeti u Sjedinjenim Američkim Državama, ali bili smo sretni što smo mogli ići u SAD, jer ovdje nismo mogli učiniti ništa”, kaže Horacio Vazquez.

Argentinska predsjednica kaže kako njezina Vlada vraća dugove kreditorima s kojima je dogovorila isplatu na rate, ali da to ne može izvršiti prema onima koji traže isplatu cjelokupnog iznosa.

Istovremeno, američki sudac upozorio je Argentinu da ne riskira i plati dug jer će u suprotnom nanijeti štetu svojim građanima.

Izvor: Al Jazeera i agencije