Argentinci traže manje poreze na dohodak

Demonstracije održane na trgu Plaza de Mayo koji se nalazi nedaleko od ureda predsjednice Cristine Kirchner (AFP)

Hiljade ljevičarskih aktivista i radnika izašle su na ulice glavnog grada Argentine Buenos Airesa u srijedu kako bi zatražile smanjenje poreza na dohodak i iskazale neslaganje sa ekonomskom politikom države, prenose agencije.

„Mi kažemo ‘ne’ porezima radnicima, ‘da’ dječjim doplacima za sve“, pisalo na jednom ogromnom transparentu na trgu Plaza de Mayo, koji se nalazi nedaleko od ureda predsjednice Cristine Kirchner.

Demonstracije su održane i prošlog mjeseca, kao i 24-satni generalni štrajk u jeku velike krize južnoameričke države.

Veliki dio demonstranata u srijedu činili su vozači kamiona, jer je na proteste pozvao Hugo Moyano, kamiondžija i bivši saveznik Predsjednice, koji je ujedno i prvi čovjek sindikata Generalne konfederacije radnika (CGT).

„Gospođo Predsjednice, pobrinite se za inflaciju koja ruši naše plate ukoliko se želite riješiti nesigurnosti zbog koje ispaštaju svi Argentinci“, izjavio je Moyano tokom protesta.

Pad popularnosti

Sindikalni aktivisti traže manje poreze na dohotke i pokazuju kako su izgubili povjerenje u Kirchner, prvu izabranu predsjednicu Argentine koja je položila zakletvu 2007. godine.

Prema zvaničnim podacima Vlade, stopa inflacije je blizu 10 posto, no nezavisni ekonomisti navode kako je, zapravo, riječ o cifri blizu 25 procenata koja sve brže otežava mnogim porodicama da ispune osnovne potrebe za život.

U međuvremenu, Svjetska banka je objavila kako je stopa rasta Argentine pala sa devet iz 2011. na samo 2,2 posto ove godine.

Slobodan pad je doživjela i popularnost Kirchner, sa 64 procenata prošle godine na 30 sada, pokazuje anketa kompanije M&F.

Izvor: Agencije