Argentina: Tokom karantina ubijeno najviše žena u posljednjih 10 godina

Najveći broj ubistava prolazi nekažnjeno (Ilustracija)

Broj žena ubijenih u vrijeme karantina zbog korona virusa u Argentini dosegao je najviši nivo za posljednjih deset godina, upozorila je grupa za ljudska prava navodeći da je u manje od dva mjeseca ubijeno 50 žena, javlja Reuters. 

Tri žene ubijene su samo u posljednja četiri dana, navodi La Casa del Encuentro, feministička grupa sa sjedištem u Buenos Airesu ističući da raste zabrinutost ne samo brojevima već i ozbiljnošću nasilja.

“Jako smo zabrinuti. Riječ je o najvećoj brojci u posljednjih deset godina”, kaže Ada Rico, čelnica grupe i direktorica projekta praćenja nasilja nad ženama.

 “Žene bivaju pretučene do smrti ili zadavljene”, navodi ona.

Ubistva prolaze nekažnjeno

U Latinskoj Americi 12 žena biva ubijeno svakoga dana zbog svog pola, stradajući u femicidu, objavili su Ujedinjeni narodi.

U toj je regiji 14 od 25 zemalja s najvišom stopom femicida u svijetu. 

Najveći broj ubistava prolazi nekažnjeno.

Podaci u Argentini slijede trend koji se bilježi u svijetu, a to je trend povećanja nasilja nad ženama u doba karantina, kada žene ostaju kod kuće kao u zamci s nasilnicima i ne mogu potražiti pomoć zbog zaraze COVID-om 19, upozoravaju stručnjaci.

Globalni rast porodičnog nasilja

“Žena je izolovana zajedno s nasilnikom koji je napada”, kaže Rico. “Tako zatvorena često ne može niti uputiti telefonski poziv”, dodaje.

Najmanje je 49 žena ubijeno između 20. marta i 14. maja, navodi grupa dodajući da je to povećanje za trećinu u odnosu na 2018.

Pozivi žrtava porodičnog nasilja istovremeno su se u aprilu povećali za dvije trećine. 

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je vlade da poduzmu hitne mjere u suočavanju sa “zatrašujućim globalnim rastom” porodičnog nasilja, ističući da su mnoge žene najugroženije upravo u vlastitom domu.

Izvor: Agencije