Argentina Grčkoj: Obračun s ‘lešinarskim’ hedge fondovima

Potencijalni bankrot Grčke mogao bi biti deseti u historiji te zemlje. Slično Grčkoj, Argentina je osam puta do sada bankrotirala nad vanjskim dugom, posljednji put 2002. godine, i nedavno, početkom ove godine, tako da stanovnici te latinoameričke zemlje imaju vrlo specifično shvatanje grčke krize.

Muzej vanjskog duga gorak je podsjetnik ekonomskih poteškoća kroz koje su prošli Argentinci. Arhivirani novinski naslovi i fotografije javnih nemira podsjećaju na one koje posljednjih godina stižu iz Grčke.

Argentinci koji prate razvoj grčke finansijske krize prisjećaju se događanja od prije 14 godina kada su se nalazili u istoj situaciji.

“Ista stvar dogodila se ovdje. Neoliberalni ekonomski principi doveli su ljude do siromaštva. Poslovi su im oduzeti. Jedno je imati prava, a drugo privilegije. Grcima, kao i nama, oduzimaju osnovna prava”, kaže Mariano Castro, grafički dizajner.

Svaki peti ostao bez posla

Arhitekt ekonomskog oporavka Argentine ima kratku poruku za evropsku državu.

“Osim programa mjera štednje, Grci u narednih nekoliko mjeseci moraju ispregovarati restrukturiranje duga. To bi trebao biti fokus njihovih pregovaračkih napora s kreditorima. Bez toga nema rješenja. Danas je grčki dug mnogo veći nego što je bio 2008. godine, što samo pokazuje da put koji su prešli od tada ne vodi nigdje”, objašnjava Roberto Lavagna, bivši ministar ekonomije Argentine.

On slovi za ključnog igrača u oporavku njegove zemlje od bankrota teškog 100 milijardi dolara 2002. godine, nakon čega je uslijedila najteža ekonomska kriza u historiji te zemlje. Dogovor o restrukturiranju duga uslijedio je tek 2005. godine, nakon čega je zemlja ekonomski stala na noge.

“Argentina je prošla kroz sedam godina raznih programa mjera štednje, tokom kojih se dug samo gomilao, ekonomija smanjivala, a problemi poput nezaposlenosti rasli. Gotovo identična situacija koja Grke prati od 2008. godine”, dodaje.

Finansijski krah Argentine bio je toliko težak da je svaki peti Argentinac ostao bez posla. Trenutna administracija predsjednice Christine Fernandez i danas vodi tešku bitku s grupom kreditora, koji nisu htjeli pristati na reprogram otplate 2005. godine.

Otplata na vrijeme

Zbog toga je Anibal Fernandez, šef Kabineta Argentinske vlade, poručio Atini da se što prije obračuna s, kako kaže, ”lešinarskim” hedge fondovima.

“Lešinarski fondovi, poput američkog hedge fonda Elliott, hijene koja je pokušala opljačkati argentinski narod, od decembra 2013. godine kupuju grčke državne obveznice kako bi njima mogli uraditi isto što i nama.”

Početkom ove godine, prema odluci Američkog federalnog suda, Argentina je trebala hedge fondovima uplatiti blizu milijardu dolara zaostalog duga, što je Argentinska vlada odbila uraditi. Potez koji je na međunarodnom tržištu kapitala okarakteriziran kao ponovni bankrot, s tom razlikom da se otplata kredita prema drugim finansijskim institucijama i dalje vrši na vrijeme.

Izvor: Al Jazeera