ArcelorMittal: Radnici brinu zbog prodaje rudnika Ljubija

Radnici prijedorskog ArcelorMittala zabrinuti su zbog prodaje državnog udjela u Rudnicima željezne rude Ljubija. O tome bi se u četvrtak trebali izjasniti poslanici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska.

Predstavnici Sindikata Mittala podsjećaju da Rudnici Ljubija imaju 49 posto vlasništva u njihovom preduzeću.

“Nismo protiv prodaje Rudnika željezne rude Ljubija, ali želimo pojašnjenja Vlade RS-a”, poručili su predstavnici Sindikata prijedorskog ArcelorMittala.

Kažu da se 850 radnika plaši za posao. Traže informacije, između ostalog, o kupcu kojeg je odabrala Vlada – Israeli Investment Group, izvještava Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere.

“Da li taj novi kupac zna šta kupuje kada kupuje 65 posto državnog kapitala u RŽ? Da li zna kvalitet rude i šta je sve potrebno sanirati i uraditi da se to prevaziđe i dođe do toga?”, pita se Milanko Stojnić, predsjednik sindikata ArcelorMittal Prijedor.

Offshore kompanija

Eugenij Zotov, direktor Israeli Investment Groupa pojašnjava da su offshore kompanija, ali su registrirani i u Banjaluci. Kaže da ima sve informacije o rudnicima Ljubija. Već ima i planove.

“Prvo planiramo istražiti sva ova ležišta. Imamo investitorski plan za reanimaciju i razvoj i proizvodnju rude i vjerovatno peleta”, kaže Zotov.

Ponudu od prije tri godine, kaže, nisu mijenjali.

Za Rudnike željezne rude Ljubija nude više od 26 miliona eura. U naredne tri godine najmanje 30 miliona eura planiraju uložiti u razvoj. U roku od tri godine planiraju zapošljavanje još 300 radnika.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS-a kažu da Vlada tog entiteta ne prodaje rudnik, već akcije. Tvrde da prodaja ne znači potpuno povlačenje Vlade iz priče o eksploataciji rude.

Najavljene investicije

“Koncesione aktivnosti u pogledu dalje eksploatacije rude na području cijelog rudarskog basena će voditi RS i davati partnerima, koji budu zainteresovani za eksploataciju rude, davati saglasnost ili sklapati ugovore o koncesionoj saradnji”, ističe Petar Đokić, entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva.

U Konfederaciji sindikata RS-a ne vjeruju u najavljene investicije i saradnju. Nije im jasno, kažu, kakav je interes kupca kad kopovi propadaju više od deset godina.

“Ili je cilj da se uđe u 49 posto kapitala sa Mittalom, pa tamo zajedno umjesto da država dijeli eventualni profit sa njima dijele neki privatnici, a ne mi i imovina, koja nije ni mala”, kaže Obrad Belenzada, član Konfederacije sindikata RS-a.

Direktor Israeli Investment Groupa poručuje da će zvaničan sastanak sa predstavnicima Mittala održati nakon što poslanici u Narodnoj skupštini RS-a glasaju.

Ne znaju da li će ovog puta biti prihvaćena njihova ponuda, koja je prvi put povučena sa dnevnog reda. Zotov kaže da ga interesira biznis, a ne politika.

Izvor: Al Jazeera