Oglasi

Arcelor Mittal povećao gubitak

Gubitak u četvrtom tromjesečju povećao se zbog otpisa i troškova u evropskom poslovanju, ali se očekuju bolja potražnja i rezultati.
Kompanija očekuje rast potražnje za čelikom od tri posto, nakon dvopostotnog povećanja u 2012. godiniReuters

Dok na hiljade radnika ArcelorMittal iz Francuske i Belgije protestuje ispred zgrade Evropskog parlamenta, zbog najavljenih otpuštanja u obje zemlje, najveći proizvođač čelika u svijetu izvijestio je u srijedu da mu se gubitak u četvrtom tromjesečju povećao zbog otpisa i troškova u evropskom poslovanju, ali je prognozirao bolju potražnju i rezultate u ovoj godini.

Neto gubitak povećao se na 3,99 milijardi dolara, sa milijardu dolara koliko je iznosio u istom razdoblju godine ranije, objavila je u srijedu kompanija sa sjedištem u Luksemburgu.

Prihodi su se smanjili 14 posto, na 19,3 milijarde dolara, s obzirom na niže cijene i smanjeni obim prodaje na godišnjem nivou.

Gubitak uključuje otpise i troškove u iznosu 4,8 milijardi dolara na evropskom poslovanju, posebno zbog praznog hoda tvornica u Madridu i Florangeu u Francuskoj, te zbog odluke o zatvaranju postrojenja u Liegeu u Belgiji.

Veće isporuke rude

Kompanija očekuje rast potražnje za čelikom za tri posto, nakon dvopostotnog povećanja u 2012. godini.

Rast u Kini i Brazilu bi trebao ubrzati, a ni Evropa više ne bi trebala biti slaba kao do sada.

U Arcelor Mittalu očekuju povećanje vlastitih isporuka čelika za dva do tri posto u tekućoj godini i blago poboljšanje marži po toni tokom godine zahvaljujući planiranim uštedama.

Isporuke željezne rude povećat će se 20 posto, uz snažno povećanje proizvodnje u Kanadi.

Ukupna temeljna dobit (EBITDA) ove godine bit će veća od 7,08 milijardi dolara, koliko je iznosila u 2012. godini, što je bio drugi najslabiji rezultat kompanije od njenog osnivanja 2006. godine.

Izvor: Agencije