Oglasi

Arcelor Mittal: Otpis nematerijalne imovine

Iznos od 4,3 miljarde dolara bit će otpisan kao bezgotovinski rashod Arcelor Mittala a on, tvrde, neće utjecati na neto dug, niti na osnovnu dobit.
Arcelor Mittal je zatvorio visoke peći u Francuskoj i BelgijiAFP/Getty

Evropska industrija čelika bori se s dugoročnim viškom proizvodnih kapaciteta, a ekonomska kriza istovremeno je pogodila potražnju, pa je Arcelor Mittal zatvorio visoke peći u Francuskoj i Belgiji.

Kompanija je u petak saopćila da je vidljiva potražnja za čelikom u Evropi pala u ovoj godini oko osam posto, čime je kumulativni pad potražnje od 2007. dosegnuo 29 posto.

Iz Arcelor Mittala tako najavljuju otpis 4,3 milijarde dolara nematerijalne imovine u evropskim operacijama, na osnovu godišnjeg testa njene vrijednosti.

 Potražnja za čelikom u Evropi pala je u ovoj godini oko osam posto.

Iznos će biti otpisan kao bezgotovinski rashod u sklopu rezultata za četvrto tromjesečje i neće utjecati na neto dug niti na osnovnu dobit, ističu u Arcelor Mittalu.

Prema istraživanju Star Minea, analitičari su u prosjeku prognozirali da bi u ovoj godini Arcelor Mittal mogao ostvariti 529,5 miliona dolara neto dobiti i 7,1 milijardu dolara osnovne dobiti.

Izvor: Agencije