Oglasi

Arcelor Mittal nije dobrodošao u Francuskoj

Arcelor Mittal je 1. oktobra objavio da će zatvoriti peći i dao francuskoj vladi rok od dva mjeseca da nađe kupca.
ArcelorMittal zatvorio je visoke peći u Florangeu u istočnoj Francuskoj, ali želi nastaviti s ostalim tamošnjim poslovimaAFP

Francuski ministar za obnovu industrije Arnaud Montebourg izjavio je u ponedjeljak u jednom intervjuu da više ne želi čeličnog diva ArcelorMittala u Francuskoj i da traži industrijskog partnera koji bi privremeno preuzeo poslovanje te grupe.

"Ne želimo više Mittal u Francuskoj, jer oni ne poštuju Francusku", rekao je Montebourg za financijski dnevni list Les Echos.

"Mittalove su laži u razdoblju od 2006. za svaku osudu", naglasio je francuski ministar, dodajući da kompanija "nije ispunila obaveze" prema zemlji.

ArcelorMittal zatvorio je visoke peći u Florangeu u istočnoj Francuskoj, ali želi nastaviti s ostalim tamošnjim poslovima.

Ministar je za Les Echos rekao da radi na projektu "privremene nacionalizacije" te tvornice. List tumači da u vladi "planiraju povjeriti upravljanje nekoj kompaniji iz industrijskog sektora i povezati je s manjinskim udjelom dok se ne stabiliziraju aktivnosti".

Vlada tvrdi da ima dvije ponude

Arcelor Mittal je 1. oktobra objavio da će zatvoriti peći i dao francuskoj vladi rok od dva mjeseca da nađe kupca.

Rok uskoro ističe a napetost između čeličnog diva i Francuske u međuvremenu je naglo porasla jer vlada tvrdi da ima dvije ponude, ali samo za cijeli pogon.

Mittal je otklonio tu mogućnost, pa je Montebourg prošle sedmice u raspravi pred francuskim senatorima zaprijetio privremenom nacionalizacijom.

Iz Mittala su upozorili da bi prodaja cijelog postrojenja u Florangeu ugrozila održivost preostalih njegovih aktivnosti u Francuskoj, na kojima po vlastitim navodima zapošljavaju 20.000 radnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.