Arapski zastupnici u Knessetu: Treba suditi izraelskim vojnicima

U prvom čitanju u izraelskom parlamentu usvojen je nacrt zakona o uvođenju 'smrtne kazne za teroriste' (Arhiva)

Arapski zastupnici u izraelskom Knessetu su nacrt zakona u Izraelu kojim se predviđa uvođenju smrtne kazne za Palestince nazvali “legalnom dozvolom za ubistva”.

“Ovaj nacrt zakona je refleksija izraelske politike, kao i moralnog posrnuća Vlade Benjamina Netanyahua”, navodi se u saopćenju arapskih zastupnika, prenosi Anadolija.

Dodaje se kako izraelske vlasti ovim zakonom namjeravaju legitimirati okupaciju i izgradnju jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji.

Pravo na otpor okupaciji

“Okupatorski vojnici, ne praveći nikakvu razliku među ljudima, na ulicama ubijaju žene i djecu. Oni su ti kojima treba suditi, a ne našem narodu, koji samo koristi svoje pravo na otpor okupaciji”, navodi se u saopćenju.

Na kraju se dodaje da pomenuti nacrt zakona neće zaustaviti palestinski narod na putu borbe za slobodu.

“Naš narod će i dalje biti snažniji od represivnih mjera i od proizvoljnih fašističkih zakona”, poručili su arapski zastupnici u izraelskom Knessetu.

U srijedu je, u prvom čitanju, u izraelskom parlamentu usvojen nacrt zakona o uvođenju “smrtne kazne za teroriste”.

Nacrt zakona o uvođenju smrtne kazne je usvojen sa 52 glasa za i 49 protiv.

Nacrt zakona je predložio ministar odbrane Avigdor Lieberman, a otvoreno ga je podržao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Do sada nije izrečena

Prema ovom nacrtu zakona, vojni sudovi u Izraelu mogu donositi odluke o smrtnoj kazni za “počinjene zločine s obilježjem terorizma”.

Zakon prije konačnog usvajanja mora proći još tri čitanja.

Smrtna kazna predviđena je izraelskim vojnim zakonom na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nikada do sada nije bila izrečena.

Izvor: Agencije