Arapski lideri odbacili Trumpovo priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom

Lideri arapskih zemalja saglasni o statusu Golanske visoravni (EPA)

Lideri zemalja članica Arapske lige su se na današnjem samitu u Tunisu saglasili su se da će tražiti od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da donese rezouciju protiv američke odluke o priznanje suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni, dijelom Sirije koje je Izrael okupirao u ratu iz 1967. godine.

Osim toga, lideri arapskih zemlja upozorili su sve zemlje da ne slijede potez SAD-a u priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, predstavnica Evropske unije i čelnici zemalja članica Arapske lige sa samita u Tunisu u nedjelju su odaslali poruku podrške sirijskom suverenitetu nad Golanskom visoravni koju je Izrael okupirao i pripojio, a prošle sedmice Sjedinjene Države priznale za izraelski teritorij.

Bilo koja rezolucija o sirijskom sukobu mora garantovati teritorijalnu cjelovitost Sirije, a to uključuje i Golansku visoravan, rekao je Guterres.

U obraćanju čelnicima država članica Arapske lige u Tunisu, Guterres, je rekao da je “imperativno” rješenje ono “o dvije države, izraelske i palestinske”.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da rješenje za mir nije oglušivanje o rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Rješenje s dvjema državama, Izraelom i Palestinom “je jedino održivo i realno rješenje… i na nama je odgovornost da spriječimo da se to rješenje nepovratno ukloni”, rekla je.

Snažne poruke lidera

“Bilo koji budući plan morat će priznati međunarodno dogovorene parametre uključivo razmjene teritorija na stanju iz 1967. te status Jeruzalema kao buduće prijestolnice dviju država”, rekla je.

Saudijski kralj Salman rekao je u nedjelju da “apsolutno odbacuje” bilo koje mjere koje bi se kršile sirijski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Kralj Salman je ponovio da njegova zemlja zagovara osnivanje palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, a kojoj bi prijestolnica bio Istočni Jerusalem.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi naglasio je da Golanska visoravan treba biti vraćena Siriji.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je prošle sedmice uredbu kojom priznaje Golansku visoravan kao izraelski teritorij, pošto je prije četiri mjeseca priznao Jerusalem za izraelski glavni grad.

Na samitu Arapske lige, predstavnici više od 20 zemalja članica jedinstveno su osudili taj potez Trumpove administracije koji smatraju pristranim prema Izraelu.

U tzv. šestodnevnom ratu protiv Egipta, Sirije i Jordana, Izrael je 1967. zauzeo Gazu i Sinaj (Egiptu), Golansku visoravan (Siriji) i Zapadnu obalu s istočnim Jeruzalemom (Jordanu). Godine 1981. Izrael je Golan i anektirao, uprkos protivljenju Sirije i Ujedinjenih naroda.

Formiranje palestinske države

Domaćin samita Arapske lige, tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi rekao je da samit treba odaslati poruku o važnosti uspostave palestinske države.

Regionalna i međunarodna stabilnost mora proizaći “iz pravednog i cjelovitog rješenja koje uključuje prava palestinskog naroda i vodi uspostavi palestinske države s Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Essebsi.

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani u nedjelju je iznenada napustio samit arapskih lidera u Tunisu.

Skup u Tunisu je prvi na kojem su bili lideri Katara i Saudijske Arabije, nakon što su Rijad i njegovi saveznici Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, 2017. godine uveli pomorsku, zračnu i kopnenu blokadu Katara.

Katarska novinska agencija je objavila da je šeik Tamim napustio Tunis nakon uvodne sesije samita Arapske lige, ali nije navela razlog.

Kada je riječ o Iranu, koji ne spada u arapski svijet, Arapska liga je pozvala Teheran da radi sa arapskim liderima na bazi dobrosusjedskih odnosa, bez obostranog miješanja u unutrašnje poslove.

Izvor: Agencije